Categories
Artikkelit

Konsertti. Ison bändin glamouria

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenranta Big Band 60 vuotta -juhlakonsertti Lappeenranta-salissa 1.11. Kapellimestarina Johannes Salomaa, solisteina Maria Tyyster ja Jukka Perko. Lappeenranta Big Band juhli sunnuntaina 60-vuotiasta historiaansa konsertoimalla komeasti. Bändin peruskokoonpanoa oli vahvistettu usealla soittajalla, ja solistit olivat oman alansa maan kärkinimiä: jazzsaksofonisti Jukka Perko ja iskelmälaulaja Maria Tyyster. Konsertin ohjelmisto oli rytmitetty taitavasti ja yleisöystävällisesti. Musiikin eri genret ja solistit vaihtuivat useaan kertaan pitkin iltaa siten, että kokonaisuus tuntui monipuoliselta ja kiinnostavalta. Konsertin kummankin puoliajan aluksi kuultiin big bandien perusohjelmistoa, Count Basieta ja Duke Ellingtonia. Jo nämä esitykset riittivät todistamaan, että Lappeenranta Big Band on edelleen varsin korkeatasoinen harrastajaorkesteri. Siitä huolimatta, että konsertin aikana viitattiin useasti bändin kultakauteen 1980—1990-luvuilla, jolloin Lappeenranta Big Band voitti muun muassa Suomen mestaruuksia.

Maria Tyyster tulkitsi tangokuningattaren auktoriteetilla hienot tangot Sininen huvimaja ja Jäljet hiekassa. Samalla big band palasi ikään kuin juurilleen suurena tanssiorkesterina, jossa on entisaikojen glamouria. Muuhun ohjelmistoon eli verevään rytmimusiikkiin verrattuna Tyysterin esittämät iskelmät jäivät hieman valjuiksi. Mitä jazzimpaan suuntaan mentiin, sitä hienommaksi meno muuttui. Yksi konsertin kohokohtia oli Vellu Halkosalmen sovitus Akselin ja Elinan häävalssista. Kaunis, mutta hieman jo puhkikulunut valssi muuttui Jukka Perkon ja Lappeenranta Big Bandin käsittelyssä raikkaaksi jazzrevittelyksi. Energinen ote huipentui konsertin päätteeksi, kun yleisö sai kuulla Lappeenranta Big Bandin oman kasvatin, Tomi Salesvuon funkia. Erityisen vaikutuksen teki laulaja Anniina Karjalainen paitsi osaamisellaan myös säteilevällä karismallaan.

Riina Nokso-Koivisto

Kirjoittaja: