Categories
Artikkelit

Musiikkiosastolle paremmat tilat

Kirjasto. Lappeenrannan pääkirjaston musiikkiosasto siirtyy nykyiseen opintosaliin.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenrannan pääkirjaston musiikkiosasto saa uudet, väljemmät tilat. Musiikkiosasto muuttaa joulukuun aikana kirjaston toiseen kerrokseen, jossa on tähän asti toiminut opintosali. Muutoksen takia musiikkiosasto ja opintosali suljetaan ensi tiistaina, eli 1. joulukuuta vajaaksi kuukaudeksi.

— Musiikkiosasto on sijainnut vähän syrjässä kirjaston muusta toiminnasta. Nykyinen tila on lisäksi hieman ahdas ja monimutkainen, musiikkiosaston johtaja Helena Aflecht kertoo.

Uuden sijainnin ansiosta musiikkiosastolle toivotaan päätyvän myös uusia kävijöitä.

Aflechtin mukaan musiikkiosaston toiminta kaipaa piristystä. Musiikin digitalisoitumisen seurauksena levyjen lainaaminen on vähentynyt. Ilmiö ei koske vain Lappeenrantaa, vaan on samansuuntainen koko maassa.

Nuotteja sen sijaan käydään selaamassa ja lainaamassa.

— Meiltä löytyy monia sellaisia nuotteja, jotka eivät ole enää myynnissä ja joita ei oikein saa mistään muualta.

Asiakkaiden ei tarvitse olla Lappeenrannan kirjaston valikoiman varassa, vaan nuotti- ja levyvarauksia voi tehdä mistä päin Suomea hyvänsä. Palvelu maksaa kaksi euroa.

 

Muutos ei tarkoita, etteikö pääkirjastossa voisi enää rauhoittua opiskelemaan. Opintosali sekä käsikirjasto siirtyvät pääkirjaston alakertaan musiikkiosaston nykyisiin tiloihin.

Ahkerassa käytössä oleva kirjaston musiikkisali säilyy yleisön käytössä. Tosin äänekkäämmät tilaisuudet, kuten yhteislaulut, siirretään kirjaston kellarikerroksessa sijaitsevaan satuhuoneeseen. Näin halutaan taata se, että opintosalissa säilyy lukurauha.

— Muutenkin satuhuonetta ja muita tilojamme aiotaan ottaa tehokkaampaan käyttöön.

 

Vaikka musiikkiosasto on joulukuussa kiinni, osa aineistosta on kuitenkin asiakkaiden ulottuvilla. Esimerkiksi joululevyjä ja levy- tai nuottiuutuuksia voi tiedustella aikuisten lainausosastolta. Opintosalin kielikursseja ja lehtiä saa henkilökunnan hakemana.

Muutoin musiikin ja opintosalin aineistot eivät ole käytössä. Musiikkiosaston materiaalin voi palauttaa normaalisti esimerkiksi aikuistenosastolle. Musiikkisali on käytössä jo sovittujen tapahtumien osalta. Musiikkiosasto ja opintosali ovat suljettuina 1.—27. joulukuuta.

 

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto