Tarinoita virran tuomasta

Kanava. Historiatoimikunta perehdyttää Saimaan kanavan merkitykseen.

Petteri Värtö

Saimaan kanavasta ja kanavamuseosta on tarjolla ajankohtaisia näkökulmia torstaina. Lappeenrannan historiatoimikunta järjestää Uskomaton ponnistus -yleisötapahtuman kanavamuseolla ja Mustolan koululla.

Mikä on tapahtuman tarkoitus, historiatoimikunnan puheenjohtaja Tiina Aalto-Huhtinen?

— Pitää ihmiset informoituna siitä, että toimikunta tekee jotain, vaikka määrärahat on nipistetty pois. Syksyllä on perinteisesti ollut tilaisuus, ja kanava on sekä tärkeä että ajankohtainen väylä Venäjän vuoksi.

Miten itse näet kanavan merkityksen?

— Se on valtava. Kanava on tuonut väkeä rakennustyötä varten ja mahdollistanut monenlaista yhteistyötä historian eri vaiheissa muutenkin kuin vesiväylänä. On myyty tavaraa ja on syntynyt teollisia yhdyskuntia.

— Kanavaväellä on ollut oma seurakunta ja papit, se on tuonut teatteria ja muuta viihdykettä seudulle, jotta ihmiset on saatu sitoutettua paikkakunnalle. Tilaisuudessa kanavan merkityksestä kertoo Jyrki Paaskoski.

Miten hyvin kanava historioineen ja museoineen on mielestäsi osattu hyödyntää?

— Ei se hirveästi ole framilla, mikä on usein tyypillistä. Kauhean moni ei välttämättä edes tiedä, että kanavamuseo on olemassa. Käsittääkseni siellä olisi esineistöä enemmänkin esiteltäväksi kuin nyt voi pitää esillä.

Ovatko sisämaan kanavien varrella asiat paremmin?

— Alueen taloudellisen kehityksen ja teollisuuden muotoutumisen näkökulmasta näin merkittävää kanavaa ei ole muualla. Vääksyt ja muut ovat vaatimattomampia viritelmiä. Päivi Vattulainen kertoo tilaisuudessa tästä.

Millainen elin on historiatoimikunta?

— Toimikunta on poliittisesti valittu toimielin, joka raportoi tekemisistään kaupunginhallitukselle. Sen tehtävänä on teettää ja valvoa Lappeenrannan historiaa eri aikakausina käsitteleviä, tieteellisesti päteviä teoksia.

Mitä juuri nyt on tekeillä?

— Uusimman kirjan työnimenä oli Kolmen L:n Lappeenranta. Se tarkastelisi Lappeenrannan, Lappeen ja Lauritsalan kuntaliitoksen jälkeistä elämää, jonka historia on kirjoittamatta, eikä siihen ole nytkään rahaa.

— Voimme tehdä myös aloitteita. Olisimme halunneet palauttaa vanhoja kadunnimiä, kuten Aleksanterinkatu ja Kuninkaankatu, sillä ne sopisivat autottomaan keskustaan paremmin kuin Valtakatu, jota ei voi ajaa.

Uskomaton ponnistus — Saimaan kanava eilen, tänään ja huomenna -tilaisuus Saimaan kanavamuseolla (Sulkuvartijankatu 16) ja Mustolan koululla (Mustolankatu 34)

to 5.11. kello 17—20.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö