Categories
Artikkelit

Vähän erilainen syysloma toi EM-kultaa

Vapaaottelu. Sanna Merta palasi äitiyslomalta 2,5 vuoden tauon jälkeen kovan kamppailulajin kisoihin ja voitti maanosan mestaruuden Birminghamissa. Harjoittelun, vaativan työn ja perhe-elämän yhdistäminen on melkoinen palapeli.

Jarmo Hämäläinen

Arkityössään puunkorjuun logistiikkaketjua Stora Enso Metsän konttorissa järjestelevä Sanna Merta valitsi tänä vuonna hieman poikkeuksellisen syyslomavaihtoehdon. Matka Britanniaan tarjosi kolme kovaa taistelua häkissä.

— Olihan se vähän erilainen syysloma, mutta antoi kyllä sellaisia elämyksiä, että kannatti lähteä, sanoo lappeenrantalainen vapaaottelun tuore Euroopan mestari.

Viime talvena äitiysloman jälkeen kovan harjoittelun uudelleen aloittanut Merta ehti pitää 2,5 vuoden mittaisen kilpailutauon ennen Birminghamin EM-kisoja.

— Olin käynyt Imatran salilla ottelemassa Eeva Siiskosen kanssa. Tiesin olevani hyvässä kunnossa, mutta oli vähän arvoitus, missä kunnossa muut ovat.

— Ensimmäinen matsi Irlannin Lindsay Doylen kanssa oli henkisesti vaikein, kun oli niin pitkä ottelutauko takana. Jos olisin hävinnyt, kisa olisi päättynyt siihen.

— Ehkä vaikein oli toinen ottelu Saksan Julian Dornya vastaan, hänellähän oli judotausta niin kuin minullakin, Merta kertoo.

 

Loppuottelussa Sanna Merta kohtasi Ruotsin Cornelia Holmin ja EM-kulta amatöörien höyhensarjassa varmistui ylivoimaisella pistevoitolla.

— Tavoitteena oli se, että pääsisin ottelemaan ainakin kolme kertaa. Tavoite täyttyi, nyt on aika pitää ottelemisesta vähän taukoa.

— Kolme kovaa matsia kolmessa päivässä tuntuu vieläkin kropassa, Merta kertoo viisi päivää finaalin jälkeen.

 

Evolta metsätalousinsinööriksi valmistunut Sanna Merta huolehtii operaattorina Stora Enson puunkorjuun suunnittelusta ja toteutuksesta korjuuyrittäjien kanssa Kouvolan länsipuolisella, Hollolaan yltävällä alueella.

— Maastossa harvemmin käyn, tietokoneella ja puhelimella työ pääosin hoituu. Teen töitä Lappeenrannassa ja Kouvolassa. Kokouksia on usein Lahden suunnalla, Merta kertoo.

Vaativan työn, perhe-elämän ja harjoittelun yhteensovittaminen on melkoinen palapeli.

— Ei voi väittää, että se aina olisi helppoa. Minulla on kuitenkin aviomies, joka harrastaa samoja lajeja. Kun viime kuukaudet on menty minun harjoitteluni ehdoilla, nyt on aika antaa aviomiehen harjoitella ja minä keskityn enemmän tytön hoitamiseen, vuosi sitten Lahdesta perheineen Lappeenrantaan muuttanut Sanna Merta sanoo.

 

judossa Sanna Merta on voittanut viisi SM-kultaa ja PM-kullan.  EM-kisoissa hän oli viides. Polvivaiva johti lajinvaihtoon. Vapaaottelu löytyi eri kokeilujen jälkeen.

— Kaikista kamppailulajeista on vapaaottelussa hyötyä. Aika äkkiä sitä huomaa, mistä lajista vastustaja tulee, kun ottelussa menee iholle kiinni, EM-kultamitalisti kertoo.

 

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen