Categories
Artikkelit

Vain takkeja enää talkoilla

Tapahtumapalvelu. Kulttuuritapahtumien palvelut ammattimaistuvat. Urheilussa vapaaehtoistyö on edelleen yleistä. Yritykset ostavat palvelut läheltä.

Petteri Värtö

Kunnallisten kulttuuritapahtumien asiakaspalvelu keskittyy isoille toimijoille Etelä-Karjalassa. Fazer Food Services on saanut järjestää palvelut yksinoikeudella Lappeenrannan kaupungintalon tapahtumissa ja Teatteri Imatrassa jo vuosia. Nyt kansainvälinen ruokailupalveluyritys vastaa myös Lappeenrannan uuden kaupunginteatterin aula- ja lämpiötilojen palvelusta.

— Esimerkiksi kaupungintalon tilat ovat isot ja vuokra huomattava. Se tekee kustannuksista korkeat ja vaikuttaa siihen, kuka toimintaa voi pyörittää, Lappeenrannan kaupungin kansliasihteeri Marja Anttila perustelee.

Imatran kulttuuritalo Virrassa palvelutarjonnan monopoli on Saimaan Tukipalveluilla.

Kulttuuritapahtumien oheispalveluiden tarjoaminen kunnallisissa laitoksissa ammattimaistuu isojen toimijoiden myötä. Samalla kulttuurin puolesta talkoilla tehtävän tukitoiminnan mahdollisuudet heikkenevät.

Lappeenrannan teatterikerho on esimerkiksi tukenut sekä ammattinäyttelijöitä että teatteriharrastajia kaupunginteatterin palvelutalkoista kertyneillä varoilla. Liiketoiminnan päättymisen jälkeen stipendeihin ei jää rahaa.

Urheilutoiminta poikkeaa kulttuurista yleishyödyllisyydessä. Maan tapa liikuntalaitoksissa ja -paikoilla on, että tilat käyttöönsä vuokrannut seura tai muu tapahtumajärjestäjä saa samalla oikeuden kerryttää kassaansa.

— Esimerkiksi Urheilutalon myyntioikeuksien kilpailuttamista ei ole katsottu tarpeelliseksi, sillä toiminta ei välttämättä olisi liiketaloudellisesti kannattavaa, Lappeenrannan liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman sanoo.

Hänen mukaansa urheiluseurojen tapahtumatalkoo ei todennäköisesti ole mikään kultakaivos. Jokainen katsojan ostama kahvi tai kampaviineri kerryttää kuitenkin paikallisen toimijan eikä monikansallisen firman kassaa.

Maaseutukunnissa kulttuuriharrastuksia ylläpitävien seurojen bisnesidea mukailee urheilua. Kulttuuritapahtumien oheismyynti on välttämätön tapa edesauttaa oman toiminnan jatkuvuutta ja ylläpitää seurantaloja.

Yksityiset kulttuuripalveluiden tarjoajat tekevät yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa väliaika- ja muussa tarjoilussa. Esimerkiksi Finnkino Strand ja Elokuva Luotola hankkivat asiakastapahtumiensa tarjoilun läheltä.

Finnkinolla on yhteistyösopimus cateringpalveluista Saku Hyttisen Ysituotteen kanssa. Elokuva Luotola puolestaan käy Valtakadun toisella puolella kahvila Aleksanterissa, jos tarjoaa asiakkaalle muuta kuin popcornia.

Kilpailutusten kautta

Fazer Food Services huolehtii Lappeenrannan kaupungintalon cateringistä nykyisen sopimuksen perusteella 31.10.2017 asti. Optio ulottuu 30.10.2020 saakka, ja sen käytöstä päättää kaupunki.

Fazer Food Servicen sopimuskausi uudessa Lappeenrannan kaupunginteatterissa kestää 31.7.2017 asti, minkä jälkeen yrityksellä on optio palveluista kahden seuraavan vuoden näytäntökausilla.

Uudessa kaupunginteatterissa Fazer Food Services huolehtii naulakko- ja ravintolapalveluista. Kaupungintalolla naulakkopalveluista vastaa 5—6 urheiluseuraa kahden vuoden sopimuskausin. Nykyinen kausi päättyy tämän vuoden lopussa.

Fazer Food Services on tuottanut myös Teatteri Imatran ravintolapalvelut. Toimikausi päättyy tämän vuoden lopussa. Naulakosta on vastannut Vuoksen järjestyksenvalvojat. Palvelut kilpailutetaan uudessa teatterissa.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö