Yksityinen Touhula yllätti poliitikot

Lappeenranta. Kaupunki on valmistautunut päiväkodin rakentamiseen jo vuoden. Monelle poliitikolle selvisi vasta nyt, ettei Tirilän päiväkodista tulekaan kaupungin oma.

Timo Laitakari

Tirilään tuleva Coronaria-yhtiön päiväkoti yllätti Lappeenrannan poliitikot. Uusi Touhula korvaa kaupungin oman Parkkarilan päiväkodin, ja siinä on tilaa yli sadalle lapselle.

Uutta päiväkotia on valmistelu jo viime vuoden marraskuusta, mutta keskeisille poliittisille päättäjille valkeni vasta nyt, että palvelu ostetaankin yksityiseltä.

Etelä-Saimaa tavoitti neljän suurimman valtuustoryhmän puheenjohtajat. Heistä keskustan Jouni Kemppi ja SDP:n Päivi Kukkonen kertovat kuulleensa asiasta vastikään. Teknisen lautakunnan puheenjohtaja, Joonas Grönlund (kok.) kuuli asiasta toimittajalta torstaina. Kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtaja Ilpo Heltimoinen (ps.) ei muista, että asiasta olisi tällaisena lautakunnassa puhuttu.

Erityisesti SDP:ssä ollaan tuohtuneita toimintatavasta, jolla kunnallisia palveluita siirtyy yksityisen hoitoon viranhaltijapäätöksillä.

Palveluiden osto Coronarialta tapahtuu vuosi sitten tehdyn kilpailutuksen perusteella. Silloin kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyi, että kaupunki voi tarpeen mukaan ostaa päivähoitoa kolmelta yhdistykseltä ja lisäksi uutena Coronarialta. Päätöksen jälkeen varhaiskasvatusjohtajalla on oikeus ostaa palveluita sovitulla hinnalla.

Kaupunginhallituksen edustajana lautakunnassa istuva Anu Paalanen (sd.) sanoo, etteivät ainakaan lautakunnan demarijäsenet vuosi sitten ymmärtäneet tekevänsä isoa ulkoistuspäätöstä.

– Käsityksemme oli, että kyse oli yksittäisistä lisäpaikoista, joita voidaan tarvittaessa ostaa. Olimme pöyristyneitä, kun selvisi, mistä on kyse.

Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Tuija Willberg näkee asian toisin.

– Jo silloin oli puhetta, että tämä yritys on valmis täällä päivähoitoa tarjoamaan, jos tilat löytyvät joko heidän itse rakentaminaan tai vuokralla, Willberg sanoo.

Hän ei näe asiaa minään ulkoistuksena vaan normaalina palveluiden ostona.

– Päätös tehtiin vuosi sitten, kun ostopalvelut olivat kilpailutettavana.

Lautakunnan puheenjohtaja Jarmo Pulli (kesk.) ihmettelee muiden tietämättömyyttä. Hänen mukaansa jo vuosi sitten oli selvää, mistä päätöksessä on kyse.

Hän pitää ratkaisua järkevänä, kun kaupungin ei tarvitse itse tehdä investointia, vaan yhtiö kantaa siitä riskin.

Myös perussuomalaisten Heltimoinen pitää yksityisten palveluiden käyttöä sinällään järkevänä silloin, kun laatu ja hinta ovat kohdallaan.

Kukkonen ja Paalanen pitäisivät parempana, että kaupunki järjestäisi palvelut itse. He muistuttavat, etteivät aikaisemmat kokemukset Leirin päiväkodin yksityistämisestä olleet erityisen hyviä.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari