Ammattikorkeakoulun ex-johtaja vei irtisanomisen oikeuteen

Käräjät. Saimaan ammattikorkeakoulun entinen toimialajohtaja pitää irtisanomistaan laittomana. Hän vaatii korvaukseksi 114 000 euroa.

Outi Salovaara

Saimaan ammattikorkeakoulun entisen toimialajohtajan huhtikuussa 2014 tapahtunut irtisanominen päätyi Etelä-Karjalan käräjäoikeuden käsittelyyn.

Laittomana irtisanomistaan pitävä ex-johtaja vaatii oikeudessa korvaukseksi 18 kuukauden palkkaa eli noin 114 000 euroa sekä oikeudenkäyntikulujen korvaamista.

Hänen mielestään ammattikorkeakoululla ei ollut työsopimuslain edellyttämiä asiallisia ja painavia syitä irtisanomiselle.

Ex-johtaja kanteli irtisanomisestaan oikeuteen syksyllä 2014. Marraskuussa 2015 käräjäoikeus kuuli yhteensä 22 henkilötodistajaa. Näistä yhdeksän todisti ex-johtajaa vastaan ja loput hänen puolestaan.

Irtisanomisen laillisuuden puolesta todistivat muun muassa ammattikorkeakoulun rehtori Anneli Pirttilä ja hallituksen puheenjohtaja Tuomas Telkkä (kok.).

Asiasta annetaan kansliatuomio 15. tammikuuta.

Ammattikorkeakoulun hallitus irtisanoi toimialajohtajan henkilöön liittyvien syiden vuoksi. Hallitus teki irtisanomispäätöksen irtisanomispäivänä pidetyn työntekijän kuulemistilaisuuden tauolla kiirastorstaina.

Perusteluna oli niin vakava työsuhteeseen liittyvä rikkomus, että työsuhteen jatkaminen olisi ollut työnantajan mielestä kohtuutonta. Johtaja ei etukäteen saanut kirjallista varoitusta.

Irtisanomisilmoituksessa viitattiin ex-johtajan mielestä vain yleisluontoisiin perusteisiin, kuten työyhteisön kokonaisetuun ja työrauhaan. Hän katsoo toimineensa rehtorin ja johtoryhmän ohjeiden mukaisesti.

Ex-johtajan tulosyksikössä oli ollut työssäjaksamisongelmia. Hänen mielestään ne johtuivat resurssien ja koulutuksen puutteesta, ei johtajasta.

Ex-johtajan mukaan työilmapiirikyselyissä, aluehallintoviraston tarkastuksessa tai työpaikkaselvityksessä hänen nimensä ei tullut esille ongelmien aiheuttajana. Hän ei myöskään ollut omasta mielestään saanut ohjeita toimintansa korjaamiseksi, vaikka oli niitä pyytänyt.

Ex-johtajan mielestä ammattikorkeakoulu ei ole tehnyt ilmapiirin parantamiseksi muuta kuin irtisanonut yhden ihmisen.

Ammattikorkeakoulun mielestä irtisanomiselle oli lailliset perusteet: johtaja muun muassa syyllistyi alaisiaan kohtaan epäasialliseen käytökseen, työpaikkakiusaamiseen ja syrjintään, ei ottanut kielteistä palautetta vastaan eikä tunnistanut moitittavaa käytöstään.

Ammattikorkean mielestä sen ei tarvitse tarkkaan yksilöidä ex-johtajan rikkeitä työsopimuslakia vastaan, sillä kyseessä oli pitkäkestoinen menettely ja käyttäytyminen.

Lisäksi ammattikorkeakoulu sanoo kuulleensa johtajaa asianmukaisesti ja ilmoittaneensa, ettei tämän käytös ole hyväksyttävää.

Ammattikorkeakoulun mielestä irtisanomiselle oli lailliset perusteet.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara