Hjerppe ajaa alas valuuttayhtiönsä

Imatra. Imatralainen valuuttameklari aikoo valittaa toimiluvan epäämisestä ja viedä Finanssivalvonnan käräjille.

Outi Salovaara

Imatralaisen Fin FX Trading -valuuttakauppayhtiön toiminta loppuu keskiviikkona. Syynä on se, ettei yhtiö saanut Finanssivalvonnalta toimilupaa Suomessa.

— Toiminta jatkuu ehkä myöhemmin jossain muualla. On surullista, että toiminta pitää siirtää Suomesta pois. Meillä oli hyvä tiimi, sanoo toimitusjohtaja Jani Hjerppe.

Jälkimaininkeja riittää kotimaassakin: Hjerppe sanoo valittaneensa yhtiön marraskuun lopulla saamasta kielteisestä toimilupapäätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen.

Valitusaika hallinto-oikeuteen päättyy keskiviikkona. Vielä tiistaina Hjerpen lupaamaa valitusta ei ollut tullut oikeuteen.

Lisäksi Hjerppe sanoo vievänsä Finanssivalvonnan käräjille Fin  FX:n toimilupakäsittelyn tarpeettomasta pitkittämisestä.

Hjerppe perusti enimmillään 31 ihmistä Imatralla työllistäneen Fin FX -yhtiön 2010. Bisnes perustui valuuttakaupan kurssierojen hyödyntämiseen.

Yhtiön liikevaihto oli 3,5—6 miljoonaa euroa vuosina 2011—2014, tulos reippaasti voitollinen ja Hjerppe maakunnan verokuninkaita.

Kyproslainen Best Choice FBC -valuuttameklariyhtiö osti vähemmistöosuuden Fin FX:stä alkuvuonna 2015. Fin FX:n osoite ja liiketoiminta siirtyivät Limassoliin kesäkuussa, mutta Hjerpen mukaan siellä ei ole työntekijöitä.

Valuuttameklaritoiminta on Finanssivalvonnan mukaan kaikkialla Eta- ja EU-alueella samalla tavalla säädeltyä, mutta Hjerpen mukaan tämä ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi Kypros tulkitsee lakia eri tavoin, ja Best Choicella on Kyproksen viranomaisten toimilupa.

Valuuttameklaritoiminta tuli Suomessa luvanvaraiseksi Finanssivalvonnan määräyksestä toukokuussa 2013. Fin FX oli ensimmäinen toimilupaa hakenut yhtiö. Se jätti lupahakemuksensa marraskuussa 2014. Kielteinen päätös tuli marraskuussa 2015.

Hjerpen mukaan yhtiö jätti yhden lupahakemuksen jo 2013, mutta joutui Finanssivalvonnan pyynnöstä korjaamaan hakemusta ja lopulta tekemään uuden.

Finanssivalvonta perusteli kielteistä päätöstään Hjerpen 2012 saamalla ehdollisella vankeustuomiolla petoksesta ja tekijänoikeusrikkomuksesta 2000-luvun alussa.

Toinen syy oli amerikkalaisen yhtiökumppanin Paul Townen 2014 USA:ssa saama 25 000 dollarin sakko rahanpesumääräysten rikkomisesta.

Fin FX:n yritystoimintaa Finanssivalvonta ei arvioinut lainkaan.

— Finanssivalvonta ei ottanut lainkaan kantaa itse hakemukseen, moittii Hjerppe.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara