Hyvä henki näkyy hoitotyön arjessa

Savitaipale. Toimintakeskus Suvanto sai vetovoimaisille työpaikoille jaetun palkinnon. Aloite tunnustuksen hakemiseen tuli työntekijöiltä.

Anne Kokkonen

Savitaipalelaisessa toimintakeskus Suvannossa on totuttu kuuntelemaan työntekijöiden mielipiteitä. Siksi kukaan ei hätkähtänyt, kun luottamusmies Merja Mälkiä esitti Suvannon ilmoittamista mukaan vetovoimaisia sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikkoja etsivään Mielekäs-ohjelmaan.

Työterveyslaitos kävi syksyllä arvioimassa Suvannon toimintaa. Viime viikolla Savitaipaleen vanhaintuki nouti ohjelmaan liittyvän tunnustuksen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylältä.

Mielekäs-kunniakirja myönnettiin nyt 27 työpaikalle, joista valtaosa on pääkaupunkiseudulla toimivia suuria organisaatioita. Savitaipaleen vanhaintuki edusti tässä joukossa ainoana Etelä-Karjalaa.

 

Merja Mälkiän mukaan konkreettiset asiat puhuvat Suvannon puolesta. Henkilökunnan vaihtuvuus on pientä, sijaisia saadaan helposti eikä luottamusmiehen apua juuri tarvita.

— Kun työyhteisö voi hyvin, se on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Työnantaja säästää, kun sairauspoissaoloja on vähän, ja ennen kaikkea asukkaat saavat hyvää hoitoa.

Omaiset ja asukkaat ovat antaneet vuodesta toiseen Suvannosta hyvää palautetta. Sekin osaltaan todistaa, että henkilökunta tekee työtään täydellä sydämellä.

Savitaipaleen vanhaintuen toiminnanjohtaja Taru Vartiainen kertoo, että Suvannossa on pyritty panostamaan työssä jaksamiseen. Henkilökunnan kouluttautumista kannustetaan ja uusien tuulien nuuhkimista muualla pidetään suotavana.

— Työnantajakin hyötyy, jos työntekijä käy välillä kokeilemassa toista työpaikkaa. Näissä vaihdoissa oppii uutta ja saa lisää osaamista työhön. Annamme palkatonta työlomaa muualla työskentelyä varten, jos vain tilalle saadaan sijainen, Vartiainen toteaa.

 

Mielekäs-ohjelman ohjelmajohtaja Marjukka Laine kiinnitti raportissaan huomiota siihen, että vanhaintuen henkilöstö vastaa määrältään, koulutukseltaan ja tehtävärakenteeltaan asukkaiden tarpeita. Myös asukkaiden viriketoimintaan ja elämän sisältöön on kiinnitetty huomiota.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Työterveyslaitos toivovat palkituissa yksiköissä kehitettyjen hyvien käytäntöjen leviävän eteenpäin. Näin alalle saataisiin vastaisuudessakin uutta väkeä ja samalla tuettaisiin nykyisten työntekijöiden työssä jaksamista.

Suvanto

Omistaja Savitaipaleen vanhusten tukiyhdistys.

Toiminut vuodesta 1998 lähtien.

Sisältää palveluasuntoja, ryhmäkodin, kahvion, kokous- ja juhlatiloja, uimahallin sekä fysioterapia-osaston.

Noin 45 työntekijää, joista 38 on vakituisessa työsuhteessa.

Palveluasunnoissa 27 ja ryhmäkodissa 19 asukaspaikkaa.

 

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen