Luumäeltä Lahden kautta Brasiliaan

LAPPEENRANTA. Mikko Kuninkaan debyyttivuosi liigaseura FC Lahdessa oli vahva. Kokemukset valmistivat nuorta pelaajaa ensi vuoden haasteisiin.

Anssi Silvennoinen

Mikko Kuninkaan naamasta näkee Rio de Janeiron auringon. Jalkapalloliigan FC Lahden keskikenttäpelaaja vietti marraskuun lopussa 12 päivää Brasilian suurseuran Fluminense FC:n alle 20-vuotiaiden joukkueen mukana.

Reissulla oli mukana lahtelaisvalmentajien lisäksi myös joukkuekaveri, Imatran Palloseuran kasvatti Paavo Voutilainen.

-Olihan elämä Brasiliassa niin erilaista kuin mihin on täällä tottunut. Jalkapallo on siellä vain niin iso asia, ettei sitä pysty oikein täällä käsittämään, Kuningas, 18, toteaa.

-Iso osa ihmisistä asuu slummeissa, joista suuri osa pelaajistakin tulee. He panostavat jalkapalloon kaikkensa.

Latinalaiseen rentoon elämänrytmiin tottuminen oli täsmälliselle suomalaiselle hivenen hankalaa. Esimerkiksi aamuharjoitusten oli sanottu alkavan puoli yhdeksältä.

-Puoli kymmenen tienoilla alkoi jo turhauttaa, että joko voitaisiin aloittaa, Kuningas nauraa.

Kuningas kertoo saaneensa reissulta taas lisää potkua omaan uraansa.

-Näin omin silmin, mitä siinä jalkapallomaassa tehdään. Ei se mahdottoman kovaa vauhtia ollut. Kovaa työtä vain.

KUNINKAAN ensimmäinen kausi FC Lahdessa oli nousujohteinen ja viimeisen päälle onnistunut.

Jalkavamma hidasti Luumäen Poikien ja PEPO Lappeenrannan kasvattia alkukaudesta, mutta vauhtiin päästyään Kuningas ei turhia jarrutellut.

Liigauran avausottelu Tampereen Ilvestä vastaan ja samalla syntynyt avausmaali huimalla kaukolaukauksella olivat elokuvamainen tarina itsessään.

Nuorukainen sopeutui pääsarjavauhtiin nopeasti. Liigaotteluita kertyi tilastoihin kymmenen.

-Olen aina ollut sitä mieltä, että mitä nopeammin pelissä pitää pystyä tekemään ratkaisut, sitä hauskempaa se on. Vaikka se on vaikeampaa, nautin siitä enemmän, Kuningas kertoo.

Kuningas oli kentällä myös Petri Pasasen uran viimeisessä kilpaottelussa lokakuun lopussa.

Yksi mieleenpainuva hetki oli lämmittelypallottelu Pasasen ja Simo Majanderin kanssa, kun maajoukkuekonkari antoi osoituksen taitotasostaan.

-Ei siinä voinut muuta kuin nauraa, kun Peetu heitti sellaiset kikat, joita en itse voisi lähteä edes yrittämään. Hänellä on niin paljon tunteja takana. Hänen syöttötaitonsa oli hienoa katseltavaa.

Päättyvä vuosi antoi Kuninkaalle paljon uutta, kuten uuden kotikaupungin ja -joukkueen. Lisäksi hän solmi FC Lahden kanssa 2+1-vuotisen jatkosopimuksen.

Kuningas odottaakin ensi vuotta hyvällä mielellä.

-Pitää täyttää ne odotukset, jotka ovat kasvaneet kaikilla korkeammalle. Tavoitteeni on mennä aina eteenpäin. Miksipä ei siis ottaisi uusia haasteita vastaan, kun niitä eteen tulee.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen