Oma lentokenttä saanee valtion tukimiljoonan

KENTTÄKAUPAT. Ministeri Berner kehui eteläkarjalaisten rohkeutta ja lupasi vähintään epäsuorasti valtion tukea lentokentälle.

Heikki Sopanen

Alueelliseen omistukseen siirtyvä Lappeenrannan lentokenttä saanee valtiolta tukimiljoonan ensi vuoden toimintaansa. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) antoi kenttäkauppojen allekirjoitustilaisuudessa Lappeenrannassa vähintäänkin epäsuoran lupauksen valtion tuesta.

-Täytyyhän minun luvata tukea, koska niin suuri osa uusien omistajien liiketoimintasuunnitelmasta nojaa valtion tuen varaan. Luotan siihen, että uusi yhtiö ja säätiö pystyvät tekemään hakemuksen, jonka me pystymme hyväksymään.

Valtion budjettiin on varattu ensi vuodelle miljoona euroa Finavian ulkopuolisten kenttien tukeen. Bernerin mukaan muita EU:n lentoliikennetuen kriteerit täyttäviä tukihakemuksia ei ole ministeriöön tullut.

Lappeenrannan kenttä siirtyi Finavialta alueelliseen hallintaan tiistaina, kun nimet laitettiin kauppapapereihin.

Valtion tuki myös seuraaville vuosille on Bernerin mukaan kiinni siitä, kuinka ensi vuoden miljoona käytetään ja kuinka hyvin alueella tehdään työtä lentoliikenteen eteen.

-Se on kiinni myös siitä, millaisia muita hakemuksia mahdollisesti tulee sekä EU:n hyväksynnästä. Mutta tahtotila meillä kaikilla on, että Lappeenrannan kenttä ja uusi toimintamalli menestyvät.

Berner kehui uusia kentän omistajia rohkeiksi ja ennakkoluulottomiksi.

-Me kaikki otamme nyt etunojaa. Alue ottaa omistukseen perustuvan vastuun kentän ja lentoliikenteen hoidosta eikä silloin ole estettä valtion tuelle. Se on itse asiassa valtion tehtäväkin, eli antaa edellytykset lentokentän toiminnan hoitamiseen.

Bernerin mukaan valtion rahaa voi löytyä myös lentokentän kiitotien kunnostukseen. Tarve on kolmisen miljoonaa euroa.

-Sitä on käsitelty ja mietitty. Investointituki ei varmastikaan ole mahdollinen ensi vuonna, mutta teemme nyt kaikkemme, että kenttä saadaan hyvään vauhtiin. Sen jälkeen kiitotierahoistakin on helpompi tehdä päätös.

Berner sanoi, että onneksi sopimus syntyi, koska muut vaihtoehdot olivat jokseenkin kurjia.

Ministeri puhui Lappeenrannassa myös saamastaan kritiikistä Finavian johdannaistappioiden selvittelyyn liittyen. Hän pitää kritiikkiä kohtuuttomana.

Berner sanoo, että vuosina 2009-2011 syntyneet johdannaistappiot tulivat ilmi jo 2012, ja 2013 oli selvillä niiden laajuus ja määrä.

-Kaksi ja puoli vuotta on mennyt ilman, että kukaan on tehnyt mitään. Kun minä olen käynyt selvittämään asiaa, saan lunta tupaan.

Berner sanoo, ettei ole halunnut pitää Finavian yhtiökokousta, koska ei ole valmis antamaan vastuuvapautta vuoden 2015 hallitukselle ennen kuin valtiontalouden tarkastusvirasto tekee laillisuustarkastuksen.

-Se auttaa tekemään ratkaisuja tulevassa yhtiökokouksessa. Yhtä kaikki, kun yrittää laittaa asioita kuntoon, niin joutuukin yllättäen yksin vedettäväksi mankelin läpi. Se ei tunnu kovin reilulta.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen