Ainonkatu 29:n kaavasta valitus hallinto-oikeuteen

Lappeenranta. Valitusten vuoksi sovintosopimuksen aikamäärä ei toteutunut. Seppo Aho ja Klaus Pelkonen valittivat.

Timo Laitakari

Ainonkatu 29:n asemakaavasta Lappeenrannassa on valitettu Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kerrostalontontin asemakaavamuutoksen lokakuussa. Uusi kaava toi tontille rutkasti lisää rakennusoikeutta.

Valtuuston päätöksestä tehtiin kolme valitusta. Omat valituksensa tekivät Lappeenrannan eläkkeellä oleva kaupunginarkkitehti Seppo Aho ja eläkkeellä oleva rakennuslupapäällikkö Klaus Pelkonen. Lisäksi kuusi muuta henkilöä laativat yhteisen valituksen.

Valituksia perusteltiin muun muassa sillä, että kaavamuutos oli koplattu yhteen kaupungin ja tontin omistajan välisen oikeusriidan kanssa.

Kaupunginhallitus käsittelee valituksesta oikeuteen annettavaa vastinetta maanantaina. Vastineluonnoksessa kaupunki vaatii valitusten hylkäämistä.

Kaupunki muistuttaa, että valituksen voi tehdä vain sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä tai on muuten lainvastainen. Kaupungin mielestä valittajat puuttuvat lähinnä kaavapäätöksen tarkoituksenmukaisuuteen.

Kaavassa tontin rakennusoikeus kaksinkertaistuu 2 200 kerrosneliöön. Tontti sijaitsee paraatipaikalla, Kaupunginlahden rannalla. Nykyinen rakennus on tarkoitus purkaa ja rakentaa paikalle isompi.

Tontin omistaa yksityishenkilö, joka on riidellyt tontin rakennusoikeudesta kaupungin kanssa jo vuosikymmeniä. Syksyllä 2014 kaupunki teki henkilön kanssa sovintosopimuksen. Siinä henkilö lupasi vetää kaupunkia vastaan nostetun kanteen pois oikeudesta sillä ehdolla, että kaupunki kaavoittaa tontille lisää rakennusoikeutta.

Sopimuksen mukaan uuden kaavan piti saada lainvoima ennen vuoden 2015 loppumista. Muussa tapauksessa kumpikin osapuoli voi halutessaan purkaa sovintosopimuksen.

Kun Aho, Pelkonen ja muut valittivat kaavasta, se ei ehtinyt tulla lainvoimaiseksi vuoden 2015 loppuun mennessä.

Ainonkatu 29:ssä sijaitsee nelikerroksinen, vuonna 1955 valmistunut kerrostalo. Yhdessä kolmen naapuritalonsa kanssa rakennukset muodostavat arkkitehtonisesti arvokkaan rakennusryhmän.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari