Ainutlaatuista rautakaudelta

MUINAISLÖYDÖT. Imatran Rautionkylästä ja Ruokolahden Utulasta on löytynyt harvinaisia ja kiinnostavia esineitä viikinkiajalta ja ristiretkiajalta.

Ilpo Leskinen

Muinaislöytöjen komea sarja on saanut kesällä ja syksyllä täydennystä Imatralta ja Ruokolahdelta.

Imatran Rautionkylä on noussut esiin imatralaisen metallinetsijän Jarkko Lehtisen ansiosta.

Lehtinen on löytänyt Immalanjärven rantapelloilta avainriipuksen, joka on Suomessa erittäin harvinainen. Tutkija Ilkka Pylkön mukaan esine lienee ristiretkiajalta (1050-1300 jKr).

Kiinnostava on myös Lehtisen löytämä Otto Adelheid -hopeapenninki. Se on 900-luvun lopulta eli viikinkiajalta (800-1050 jKr). Samanlainen löytyi muutama vuosi sitten Rautjärven Purnujärveltä.

Lehtinen on löytänyt Rautionkylästä myös ristiretkiaikaisen kupurasoljen ja Ruokolahden Haloniemestä tasavartisen soljen viikinkiajalta.

Jarkko Lehtinen kertoo perehtyvänsä historiaan löytämiensä esineiden kautta. Hän suunnittelee etsintöjä karttaa tutkien. Hän kertoo, että resepti oikealle paikalle on aavistus ja ripaus onnea.

Harrastus on edistynyt maanomistajien suosiossa.

Kun hän on käynyt kysymässä etsintälupaa tietylle paikalle, maanomistaja on voinut tarjota muitakin paikkoja. Joskus maanomistaja on kysellyt etsintälupia myös toisilta maanomistajilta.

Ruokolahtelaiset metallinetsinnän ja arkeologian harrastajat Pertti ja Kari Hyvärinen ovat tehneet uusia löytöjä Utulasta. Sieltä on löytynyt tasavartinen solki sekä viikinkiaikaisen rannerenkaan pala.

Utulasta esiin tullut pyöreä pronssinen viikinkiajan riipus on samanlainen kuin Haloniemen alueelta aiemmin löydetyt.

Salosaaresta on paljastunut kankiketjun nivel ja puukon helan palaset, jotka ovat ristiretkiajalta.

Ilkka Pylkön mukaan Utulan löydöt vahvistavat seudun viikinkiaikaista merkitystä. Utula on ikään kuin läntinen portti Ruokolahden Haapaveden alueelle.

 

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen