Jännityksestä eroon avauksessa

Lappeenranta. Yhdeksän laulajaa lämmitti laulukilpailuyleisön avauspäivänä.

Petteri Värtö

Pitkäaikainen jännittäminen on kuluttavaa. Nyt siitä ei ole pelkoa, totesi Taavi Oramo perjantaina alkuillasta. Baritonin nimi oli juuri nostettu maljasta, ja hänet oli arvottu Lappeenrannan 18. laulukilpailujen aloittajaksi.

— Avauspaikka on joidenkin tutkimusten mukaan huono, mutta nehän ovat vain tilastonumeroita, 25-vuotias Oramo jatkoi ja lähti etsimään paikkaa viimeistelyharjoitukselle oman pianistinsa Matleena Nymanin kanssa.

30 laulajasta tulessa oli avauspäivänä yhdeksän. Oramon avauskappale oli Malatesten aaria Gaetano Donizettin oopperasta Don Pasquale. Biisillä ei liene niin väliä, mutta se aloitti kolme vuotta odotetun spektaakkelin.

— Vastaavaa tarjontaa (yksinlaulua) ei kaupungissa ole, ja laulukilpailussa on oma tunnelmansa, leppoisa ja ystävällinen. Uskon, että kilpailijatkin aistivat sen, Marja Talikka sanoi ennen ensimmäisen alkuerän alkamista.

Talikka harrastaa kuorolaulua Lappeenrannan seurakunnan kamarikuorossa. Sen riveissä hän osallistuu laulukilpailujen seuraamiseen jo seitsemättä kertaa — talkoolaisena. Narikasta pääsee hyvin kuulemaan kilpailua.

Laulukilpailulla on vakiintunut yleisö. Lippuja myydään jokaiseen neljään alkuerään 400 ja jokaiseen neljään välierään 500 joka kolmas vuosi käytävästä kilpailusta toiseen. Tuttujen keskeltä löytyy silti ensikertalaisiakin.

— Yksinlaulussa laulaja on ikään kuin alasti yleisön edessä ennen orkesterin kanssa laulettavaa finaalia. Alkuerissä kaikki ovat vielä samalla viivalla, eikä yleisöllä ole vielä suosikkeja, Marko Mattila totesi lämpiössä.

Helsinkiläismies on aiemmin kuunnellut laulukilpailuja radiosta. Tänä vuonna hän halusi ja pääsi laulupaikalle, koska ”se on elävänä eri asia”. Mattila seuraa kilpailusta vain alkuerät, joissa ”kaikki on vielä mahdollista”.

Sitä voi pitää ensikertalaisen optimismina. Paikallisten laulunystävien käsiohjelmissa laulajien nimien vieressä oli iso määrä merkintöjä jo ennen ensimmäistä alkuerää. Kuuden päivän jännittäminenkin voi olla kuluttavaa.

Lappeenrannan laulukilpailujen alkuerät jatkuvat lauantaina kello 11, 15 ja 18.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö