Categories
Artikkelit

Joutsenosta lähtee laatua maailmalle

METALLITEOLLISUUS. Premekonin teollisuuden hoitotasorakenteita on viety 25 maahan. Yhtiö työllistää 75 henkilöä ja etsii lisätyövoimaa.

Heikki Sopanen

Joutsenolainen Premekon viittaa kintaalla puheille talouden nihkeydestä. Teollisuuden hoitotasoja, porrastorneja sekä muita teräsrakenteita suunnitteleva ja valmistava yhtiö kasvaa tasaisesti ja palkkaa uusia työntekijöitä.

-Haemme parhaillaan niin metallimiehiä tuotannon puolelle kuin toimihenkilöitä suunnitteluun ja markkinointiin, toimitusjohtaja Mikko Pölkki kertoo.

Tällä hetkellä yhtiö työllistää 75 henkilöä, joista noin 50 työskentelee tuotannossa ja 25 toimihenkilöpuolella.

Premekonin menestyksen taustalla on määrätietoinen kehitys- ja myyntityö. Toimitusjohtaja Pölkki kertoo, että automaatioon ja suunnitteluun on panostettu rajusti. Maailman talouden synkkänä vuonna 2008 aloitettu uusien asiakkuuksien etsintä on tuottanut tulosta. Asiakkaina on suuria teollisuusyrityksiä ja teollisuuden laitevalmistajia, ja tuotteita on viety 25 maahan.

Premekonin vahvuus on suunnittelu, ja sen ansiosta asiakkaalle voidaan tarjota avaimet käteen -ratkaisuja.

-Suunnittelemme, valmistamme ja asennamme tarvittaessa tuotteet asiakkaan vaatimusten ja toiveiden mukaisesti, toimitusjohtaja Pölkki sanoo.

Yhtiöllä on 6 500 neliön toimisto- ja tuotantotilat Joutsenon Puusepäntiellä. Yläkerrassa tuotteet suunnitellaan 3D-mallinnuksella, ja tuotantohallissa tapahtuu valmistus. Perinteisen käsityönä tapahtuvan hitsauksen rinnalla on laserleikkauslaite.

Pölkin mukaan se oli suuri investointi, joka on osoittautunut onnistuneeksi hankinnaksi. Samaan aikaan investoitiin myös putkentaivutuslaitteistoon.

Tuotannossa töitä tehdään muuten kahdessa vuorossa, mutta laserleikkauslaite pyörii kolmessa vuorossa. Pölkki sanoo, että heidän valttinsa kilpailussa ovat tekninen taso, laatu ja varmuus. Kehitystyötä tehdään koko ajan, ja siinä yhteistyökumppanina on ollut muun muassa Lappeenrannan teknillinen yliopisto.

Pölkki on itse valmistunut yliopiston konepuolelta ja teki Premekonille diplomityönsä, jonka tulosten pohjalta Joutsenossa valmistetaan alumiinisia teollisuuden hoitotasoja. Hoitotaso on se kulkuväylä, jota pitkin kuljetaan huoltamaan esimerkiksi paperikonetta.

Premekonin markkina-aluetta on koko maailma. Se asettaa omat haasteensa, sillä joka maassa on tuotteille omat turvallisuus- ja laatuvaatimuksensa. Lisäksi eri laitoksissa voi olla vielä omia vaatimuksiaan.

-Kun toimitimme Aasiaan yhden tilauksen, meidän piti ottaa huomioon fengshui. Siitäkin opittiin uutta, Pölkki kertoo.

Keski-Suomesta Etelä-Karjalaan muuttanut Pölkki on ylpeä johtamastaan firmasta.

-On hienoa, kun maailmalle lähtee tuotteita, jotka ovat made in Joutseno. Premekon on yksi alueen suurimmista yksityisomistuksessa olevista firmoista ja täällä aiomme myös pysyä.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen