Lappeenrannan lahja grungelle tekee paluun

Comeback. 1990-luvun alussa mainetta niittänyt metal grunge -bändi Slumgudgeon ja sen esi-isä Charged tekevät lyhyen paluun. Kiertue on kahden keikan mittainen

~~Maaria Drake

Vuoden 2010 comebackin yhteydessä Slumgudgeonin rumpali Pätkä Rantala totesi Etelä-Saimaalle näin:

— Ainakin minulle tämä on viimeinen keikka tämännimisessä bändissä. Voisin tehdä yhteistyötä näiden miesten kanssa vaikka jossain toisessa bändissä.

Kelataan viisi vuotta eteenpäin. Slumgudgeon on jälleen palaamassa. Miten tässä näin kävi?

— Niin no, monestiko Kiss tai CMX on tehnyt paluun? Rantala huomauttaa.

— Kivaahan tämä on, aika kultaa muistot. Kaikilla meillä on nyt sellainen hetki, että joudamme parit treenit ja keikat vetämään.

Slumgudgeon palaa nytkin vain hetkeksi. Tammikuinen paluukiertue on kahden keikan mittainen: 8. päivä Helsingin Semifinalissa ja 9. päivä Lappeenrannan Lucky Monkeysissa.

Slumgudgeon perustettiin Lappeenrannassa 1990-luvun alussa hyvään saumaan. Speed metal oli juuri kuollut, eikä muuta ollut ehtinyt tulla tilalle. Grunge teki vahvasti tuloaan Suomeenkin, ja Slumgudgeon pääsi heti sen kotimaisiin kärkijoukkoihin.

— Itse miellettiin itsemme kyllä enemmän metalliksi kuin grungeksi. Huomattiin vasta jälkikäteen, että bändin nimessä on samat alku- ja loppukirjaimet ja yhtä monta kirjainta kuin Soundgardenissa (seattlelainen grunge-pioneeri), Rantala kiristelee hampaitaan.

Keikkoja oli alusta asti paljon. Maineen kasvamisen myötä Slumgudgeon pääsi kiertämään ulkomaillakin.

Eloisa ja raju lavakäyttäytyminen oli se, mistä Slumgudgeon tunnettiin.

— Olihan se aika mielipuolista. Keikoilta vietiin porukkaa sairaalaan lavalta ja lavan edustalta, Rantala myhäilee.

Rivit alkoivat rakoilla 1990-luvun puolivälissä. Rantala oli ensimmäinen lähtijä. Hän muutti Helsinkiin ja meni rumpaliksi uraansa aloittelevaan orkesteriin nimeltä HIM.

Muutkin jäsenet alkoivat irtaantua yksitellen.

— Alkoi tulla muita suunnitelmia. Marko (Annala) ja Heikki (Kärkkäinen) esimerkiksi perustivat Mokoman. Grungekin sitten kuoli haulikon laukaukseen.

Paluukeikoilla nähdään lähes alkuperäinen kokoonpano. Vain Annala puuttuu. Hänen tilallaan kitaraa soittaa Oskari Kymäläinen, joka soitti bändissä jo sen loppuaikoina 1990-luvulla.

Ennen h-hetkeä vedetään porukalla parit pitkät treenit. Vanhojen biisien soitto on onneksi kuin polkupyörällä ajoa, Rantala sanoo.

— Kun silloin 1990-luvulla treenattiin niin paljon, ei kai tässä enää tarvitse, hän lohkaisee.

Keikat saavat tällä erää jäädä sovittuihin kahteen.

— Ei me nyt niin iso nimi oltu, että isompaa comebackia tarvittaisi. Johnny (Johansson, basisti) puhui, että sillä olisi uusi biisi. Jos se on hyvä, voisihan sitä harkita äänittävänsä.

Slumgudgeon ja Charged Lucky Monkeysissa la 9.1.

Slumgudgeon

Lappeenrantalainen 1990-luvun alkupuolella toiminut grunge metal -yhtye.

Jäsenet: Heikki Kärkkäinen, laulu ja kitara, Johnny Johansson, basso, Pätkä Rantala, rummut, Marko Annala/Oskari Kymäläinen, kitara.

Levyt: Durga (EP, 1992), …And on What Grounds? (1993), Factoraped (1995).

Charged

Lappeenrantalainen thrash metal -yhtye, joka vaikutti 1980-luvun lopulla ja 90-luvun alussa.

Alkuperäisjäsenet: Oskari Kymäläinen, kitara, Vesa Holsti, basso, Hannu Kettunen, rummut, Juha Kettunen, laulu.

Levyt: In Vice (1989).

Yksi levy riitti Chargedille

Chargedin tarina alkoi Lappeenrannassa 1980-luvun puolivälin hujakoilla. Trash metal -bändin ensimmäinen demonauha äänitettiin 1988, mikä poiki levytyssopimuksen. Esikoisalbumi ilmestyi 1989. Se jäi ainoaksi.

— Levyn jälkeen oltiinkin jo niin rokkitähtiä, että voitiin hajota, Chargedin kitaristi Oskari Kymäläinen hymähtää.

Fanien puute ei ollut syynä hajoamiseen.

— Silloin sitä ei tullut niin edes ajatelleeksi, mutta jälkeenpäin olen kuullut, että kyllä niitä faneja oli. Jopa ympäri maailmaa tulee yhteydenottoja, ja joka puolella Suomea tiedetään Charged. Se on ollut yllätys itselle.

Uuteen paluuseen houkutteli ajatus yhteiskeikasta Slumgudgeonin kanssa. Aiemmin bändit eivät ole esiintyneet kimpassa.

— Kaivoin siinä monttua itselleni, kun en muistanut, että minähän soitan molemmissa bändeissä, Kymäläinen nauraa.

Kymäläisen lisäksi Chargedin riveissä paluukeikoilla nähdään alkuperäiskokoonpanosta Hannu Kettunen ja Vesa Holsti. Laulajaksi houkuteltiin~~muun muassa Battlelore-yhtyeestä tuttu Tomi Mykkänen.

— Hän oli ihan ihmeissään, kun pyydettiin mukaan. Hänen ensimmäinen koskaan näkemänsä keikka oli kuulemma Chargedin veto Monarilla!

Kirjoittaja:
Maaria Drake