Nyt osattava ottaa rennosti

Kilpailu. Välierät käynnistyvät sunnuntaina. Pisin lauluosuus sujuu, jos saa ajatukset toisaalle.

Petteri Värtö

Lappeenrannan laulukilpailut jatkuvat välierillä sunnuntaina ja maanantaina. Kolmivaiheisessa kilpailussa välierät ovat pisin ja laulajalle vaativin osa, joka merkitsee tuomarien papereissa eniten laulajien loppusijoitukselle.

Ensimmäinen veto on takana, ja osa kilpailijoista on jäänyt kyydistä. Onko laulukilpailu kuin kolmiloikka, jossa voi säästellä viimeiseen venytykseen vai pitääkö hypätä täysillä kaikki loikat? Hallitsevat voittajat vastaavat.

— Jokaisessa erässä on tärkeätä yrittää parhaansa. Ohjelmistovalinnalla on laulukilpailussa merkittävä rooli. Lauluilla taktikoimalla voi näyttää parhaat puolensa, naisten sarjan voittaja, sopraano Eeva Hartemaa sanoo.

— Voimat on mitoitettava järkevästi. Itse suhtaudun kilpailuun konserttina: se on tilanne, jossa esiinnytään yleisölle. Silloin on aina jollain lailla täysillä mukana, miesten sarjan voittaja, baritoni Aarne Pelkonen kertoo.

Laulukilpailu kestää kuusi päivää. Alku- ja välierissä sekä finaalissa laulaja laulaa yhteensä noin 50 minuuttia. Loppuaika on luppoaikaa. Miten voi ehkäistä hotellikuolemaa ja kilpailuväsymystä vieraassa kaupungissa?

— Pitää saada ajatukset pois kilpailusta ja päästä irti kilpailuilmapiiristä. Minulla oli tuttuja Lappeenrannassa, joiden luona juttelin, saunoin ja söin. Oli mukavaa, ettei tarvinnut olla yksin ja stressata, Hartemaa muistelee.

— Olen jännittäjätyyppi, mutta lepo ja nukkuminen ovat tärkeitä. Kilpailun aikana ei kannata harjoitella liikaa, vaan on yritettävä ottaa rennosti. Itse olin yksin, mutta olisi terveellistä tavata muita ihmisiä, Pelkonen pohtii.

Pelkoselle Lappeenrannan laulukilpailut 2013 olivat ensimmäiset kisat, eikä hänellä vielä ollut rutiinia ehkäistä jännitystä. Nykyisin baritoni hyppää yleensä uima-altaaseen, kun on tarvetta unohtaa ulkopuolinen maailma.

Lepääminen toimii laulajalle samalla tavalla kuin urheilijalle. Se tuo kuntohuipun esiin, jos valmistautuminen ei ole jäänyt viime tinkaan, vaan oman ohjelmiston biisit on harjoiteltu peruskuntokaudella syvälle lihasmuistiin.

— Ohjelmistovalinnan oppii esiintymällä. Opettaja voi neuvoa, mutta laulajan pitää oppia itsensä ja uskoa, että pystyy. Ja kun saa ajatukset pois ohjelmistosta, laulusuorituskin voi kypsyä siinä samalla, Hartemaa toteaa.

Välierän merkitys painottuu Lappeenrannan laulukilpailuissa. Sen ohjelmisto on kestoltaan puolet kilpailuosuuksista, 25 minuuttia, ja kokonaisuus koostuu erityylisistä lauluista. Se oli hankalin myös edelliselle voittajalle.

— Välierässä on pitkä ohjelma, ja sen laatimiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Itse yritin tehdä sen niin, että siinä olisi punainen lanka. Siten ehkä yleisöllekin välittyy siitä tunne kokonaisuudesta, Hartemaa sanoo.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö