Outotec irtisanoo ja lomauttaa

Yt-neuvottelut. Kymmenkunta ihmistä menettää työnsä Lappeenrannassa. Lomautukset jatkuvat vuoden 2016 aikana.

Anne Kokkonen

Teknologiayhtiö Outotecin yhteistoimintaneuvottelut johtavat noin kymmenen työntekijän irtisanomiseen Lappeenrannassa. Myös lomautukset Lappeenrannan tuotantoyksikössä jatkuvat alkaneena vuonna.

Kaikkiaan yhtiö vähentää Suomesta 150 työpaikkaa. Näistä 105 on vakinaisten työsuhteiden irtisanomisia ja loput muita järjestelyjä, kuten määräaikaisten sopimusten päättymisiä, eläkejärjestelyjä ja irtisanoutumisia.

Henkilöstövähennysten ja lomautusten lisäksi vähennetään ulkoisen työvoiman käyttöä Suomessa noin 120 henkilötyövuodella. Tämä tuo osaltaan yhtiölle merkittäviä säästöjä.

Marraskuun puolivälissä alkaneissa yt-neuvotteluissa henkilöstön vähennystarpeeksi arvioitiin enintään 160 vakinaista työpaikkaa. Toimenpiteet kuuluvat osana Outotecin käynnistämään maailmanlaajuiseen kustannusrakenneohjelmaan, jonka avulla pyritään 70 miljoonan euron vuosisäästöihin.

 

Viestintäjohtaja Eila Paatelan mukaan irtisanottavien toimipisteistä tai nimistä ei ole vielä tarkkaa tietoa. Henkilökohtaiset irtisanomisilmoitukset jaetaan lähteville parin lähiviikon aikana.

Väkeä vähennetään lähes kaikista Suomen yksiköistä, mutta ankarimmin työpaikkojen karsinta kohdistuu Lappeenrantaan ja Espooseen. Vähennykset toteutetaan pääosin tammikuun loppuun mennessä.

Muiden järjestelyjen tuloksena lähtevien määrästä ei myöskään ole tarkkoja lukuja. Paatela arvioi, että heitä on Lappeenrannassa korkeintaan parikymmentä.

Outotec tukee irtisanottavia rahallisesti sekä tarjoaa valmennusta uudelleen työllistymiseen ja yrittäjyyteen.

Tuotantokapasiteettia aiotaan sopeuttaa kuluvan vuoden aikana lomautuksin Lappeenrannan ja Outokummun Turulan tuotantoyksiköissä. Markkinatilanne ja Outotecin tuleva tilauskertymä vaikuttavat muiden yksiköiden mahdollisiin lomautuksiin.

— Valoa ei näy vielä tunnelin päästä. Heikon markkinatilanteen odotetaan jatkuvan tämän ja pitkälti ensi vuodenkin ajan, Paatela toteaa.

Outotecin uusi säästöohjelma ei tullut henkilöstölle yllätyksenä, sillä lomautuksiin jouduttiin turvautumaan pitkin viime vuotta. Yhtiön edelliset yt-neuvottelut päättyivät vuoden 2014 joulukuussa, jolloin Lappeenrannan yksikön tuotannosta lähti 5 ja toimihenkilöpuolelta 12 työpaikkaa.

Laroxista Outoteciksi

Teollisuussuodattimien kehittäminen, suunnittelu ja valmistaminen Lappeenrannassa alkoi vuonna 1977, kun Nuutti Vartiainen osti Lappeenrannan Konepajan ja teki siitä Laroxin.

Perheyritys listautui pörssiin vuonna 1988 ja hankki pääosan liikevaihdostaan ulkomailta.

Larox osti Outokummulta yhtiön suodatinliiketoiminnot vuonna 2004. Outokummusta irtautunut Outotec puolestaan osti Laroxin vuonna 2010.

Maailmantalouden epävarmuus pakotti Outotecin vähentämään väkeään ensimmäisen kerran syksyllä 2013. Lappeenrannassa ensimmäiset yt-neuvottelut käytiin keväällä 2014.

Outotec ilmoitti seuraavista säästöohjelmistaan lokakuussa 2014 ja marraskuussa 2015.

 

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen