Categories
Artikkelit

Paljon vartijana

Museoamanuenssi Kalle Pakarisella on yhden miehen museo. Museohenkilöstön pohja paistaa Vuoksen varrella.

Petteri Värtö

Emerita puhemies Riitta Uosukainen tuijottaa seinältä Kalle Pakarisen työhuoneen palaveripöytää. Kova sivistyksen puolestapuhuja on mykkänä, kun museoamanuenssi puhuu hiljaa Imatran museotoimesta.

Pakarinen aloitti uudessa toimessa vuoden alussa, kun kaupunki lakkautti museointendentin toimen. Samalla kaupunginmuseosta lähti museoassistentin vakanssi. Onko museossa lasi nyt puoliksi täysi vai tyhjä?

— Tilanne ei ole erityisen ihanteellinen. Apuna on toki tukityöllistettyjä, jotka voivat tehdä esimerkiksi avustavia luettelointitehtäviä, mutta museotyön ammatillisessa osaamisessa on vajausta, Pakarinen muotoilee.

Imatra kävi juuri henkilöstönsä yt-neuvottelut. Museon supistuksista kaupunki päätti jo niitä ennen. Museotoimesta hävisi yksi sen neljästä työntekijästä, ja tilalle tuli kielto täyttää vapautuneet vakanssit.

Kaupunginmuseossa vajaus konkretisoituu näyttelyssä. Sama Savimajoilta Lättälään -näyttely on esillä jo toista vuotta, kun uuden käsikirjoittamiseen ei ollut mahdollisuutta. Päätä ei ole silti pantu pensaaseen.

— Teollisuustyöväen asuntomuseoon Ritikanrantaan tulee draamallisia esityksiä ja muistelutyöpajoja, ja jokavuotinen 5-luokkalaisten kulttuuripolku-vierailukin on suunnitteilla. Ylä-Vuoksen teollistumisesta on tekeillä näyttely työnimellä Suomen Ruhr.

 

Museot saavat apua imatralaisilta teatteriharrastajilta. Dramatisointeja tekevät Henna Laitinen ja Temuta-ryhmä, mutta museot auttavat myös itse itseään. Työntekijät vuorottelevat vahtimestarina lauantaisin.

— Museoihin on ilmainen sisäänpääsy, mutta jonkun täytyy avata ja sulkea näyttelytilojen ovet, Pakarinen kertoo.

Ovet ovatkin käyneet. Taidemuseon näyttelyissä kävi 15 000 vierasta vuonna 2015, kaupunginmuseossa toista vuotta jatkavan näyttelyn näki ennätykselliset 10 600 museovierasta. Tulos on tehty selkänahalla.

 

Museoliiton tilastojen perusteella Imatran museot ovat olleet valtakunnallisessa vertailussa kärkisijoilla, kun niiden toiminta ja kävijämäärät suhteutetaan henkilöstöön. Jokainen palvelee noin 8 500 vierasta.

— Kalle on hoitanut perustyön, luetteloinnin ja tallentamisen, hyvin aiempaan verrattuna. Asioiden tekeminen toki hidastuu, kun rivistä puuttuu ammattitaitoa, Imatran museoiden johtaja Eero Laajo kommentoi.

Pohja on sitä paitsi saavutettu. Museotoimi ei ole lakisääteinen kunnallinen palvelu, mutta laki säätää sen henkilöstöä: johtajan ohella pitää olla toinen korkeakoulutettu työntekijä. Eikä enää voi vähentääkään.

— Valtionapu laskee tai jää kokonaan saamatta, jos museon kolmesta vakinaisesta työntekijästä kuka tahansa otetaan pois, Laajo sanoo.

Imatran museot

Imatran museotoimen budjetti on 346 555 euroa vuodelle 2016. Kiinteiden kustannusten, palkkojen ja vuokrien, osuus budjetista on 76 prosenttia.

Kolme työntekijää ja kolme museota: Imatran kaupunginmuseo, Imatran taidemuseo ja kesäisen avoinna olevan Teollisuustyöväen asuntomuseo.

 

 

Kirjoittaja:
Petteri Värtö