Kaikki eivät niele kalastusrajoituksia

Saimaannorppa. Kuuttien suojaksi suunnitellaan uutta keväistä verkkokalastuskieltoa. Se laajenisi Etelä-Karjalassa koskemaan 24 osakaskuntaa.

Seija Hackman

Saimaan kalavesien haltijoilta odotetaan lähiviikkoina kantaa vapaaehtoisiin kalastusrajoituksiin saimaannorpan kuuttien suojelemiseksi.

Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) lähetti helmikuun alussa sopimustarjouksen noin 320 osakaskunnalle. Viidennes niistä on osoitettu osakaskunnille, joiden alueilla ei tähän mennessä ole ollut kalastusrajoituksia.

Tavoitteena on, että kevään ja alkukesän verkkokalastuskiellon piiriin saadaan 2 600 neliökilometriä vesialuetta entisen 2 000 neliökilometrin sijaan.

Etelä-Karjalassa verkkokalastuskielto on koskenut 12 osakaskuntaa ja laajenisi nyt koskemaan toista mokomaa lisää.

-Useimmilla se koskisi vain osaa alueista. En usko, että tämä on elämän ja kuoleman paikka kenellekään, kalatalousneuvoja Vesa Tiitinen Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksesta arvioi.

Toistaiseksi ELY on saanut vasta yhden vastauksen pieneltä yksityisvedeltä. Se vastaus on myöntävä. Muut eivät ole vielä ottaneet asiaan kantaa, sillä osakaskuntien vuosikokoukset ovat vasta edessä.

Ilmassa on ärtymystä niissä osakaskunnissa, joiden vesiä on paljon esitetyllä rajoitusalueella. Esimerkiksi Ilkonselällä 1?000 hehtaarin vesialuetta hallitsevan Saikon osakaskunnan puheenjohtaja Eero Ahonen on tuohtunut.

-On se aikamoinen paukku, kun pienistä vesialueista viedään. Norpille annetaan lisää ja lisää alueita, vaikka se on lisääntynyt näilläkin rajoituksilla, Ahonen purnaa.

Myös Savitaipaleen Kuivasen kalastusalueella on katsottu, että norppien ja kalastajien pitäisi mahtua samoille vesille samaankin aikaan. Kuivasessa rajoituksen piiriin esitetään yli puolta kalastusalueesta.

Taipalsaaren Kirkonkylän osakaskunnan vesistä taas suurin osa on norppa-alueen ulkopuolella Pien-Saimaalla, joten verkonpidosta Jänkäsalon kupeessa on helppo luopua.

-Tuskin alueella on isoa merkitystä norpalle, mutta ei meillekään, osakaskunnan puheenjohtaja Jukka Hongisto sanoo.

ELY-keskus on pyytänyt osakaskunnilta päätöksiä 15. maaliskuuta mennessä. Norpansuojelua koskeva asetus, johon verkkokalastusrajoitus sisältyisi, on tarkoitus antaa huhtikuun puolivälissä.

Katkolla ovat myös viisi vuotta sitten tehdyt sopimukset vapaaehtoisista kalastusrajoituksista. Kalatalousasiantuntija Seppo Reponen Etelä-Savon ELYstä uskoo, että enimmäkseen ne uusitaan, sillä asia on jo tuttu.

Myös Etelä-Karjalan suurin osakaskunta, Kyläniemen osakaskunta, jonka kaikki vedet ovat rajoitusalueella, uusinee sopimuksen.

-Osakaskunta päättää maaliskuussa, jos sitä nyt päätökseksi voi sanoa. Rajoitus tulee joka tapauksessa voimaan, osakaskunnan puheenjohtaja Jari Häkkinen toteaa.

Tulossa yksi asetus

Vanhat kalastusrajoitussopimukset Saimaan norppa-alueilla päättyivät viime vuoden lopussa.

Norpansuojelua koskevia asetuksia on tähän mennessä kaksi, pyydysrajoitusasetus sekä verkkokalastusrajoituksia koskeva asetus. Ne korvataan huhtikuussa yhdellä asetuksella.

Verkkokalastuksen rajoitusaika kestää uudenkin asetuksen mukaan huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun. Rajoitusaluetta halutaan laajentaa.

Vapaaehtoisesta sopimisesta maksetaan vesialueen omistajille korvaus.

Alueella on lisäksi noin sata osakaskuntaa, jotka ovat toimimattomia eikä niihin saada yhteyttä.

Saimaannorpan kanta oli pienimmillään 120-150 yksilöä, nyt noin 320 yksilöä. Välitön sukupuuton uhka hellittäisi, jo kanta kasvaisi 400 yksilöön.

 

Kirjoittaja:
Seija Hackman