Kaikki tuntevat Juhiksen

Yliopisto. Juha-Matti Saksan motto kuuluu ”miksi ei”. Yliopiston huolena on nyt vain se, miten estää miestä palamasta loppuun.

Seija Hackman

”Hei, kiitos yhteydenotosta ja anteeksi, etten ole päässyt laittamaan tätä aiemmin. Nyt juoksen hakemaan lapsiani päivähoidosta.”

Tekstiviesti piippaa puhelimeen torstaina puoli neljältä.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston vastavalitun rehtorin Juha-Matti Saksan vuoden sapattivapaa keskeytyi kolmen kuukauden jälkeen äkisti. Niin äkisti, ettei haastatteluun tuoreeltaan liiennyt aikaa.

On siis kysyttävä muilta, mikä mies Saksa oikein on.

Twitter-tilin kuvassa virnistää iloinen ihminen. Virne toistuu Facebook-päivityksissä?-?viime kuukausina eri maailmankolkilta.

-?Hän on aktiivinen somettaja. Maailman tarkkailija ja kommentoija ja?-?niin, iloinen, Saimaan ammattikorkeakoulun rehtori Anneli Pirttilä vahvistaa.

Pirttilä kertoo tuntevansa Saksan vain töistä, mutta niistä hyvin. Yhdessä on rakennettu yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteenliittymää ja osallistuttu ”miljoonaan” kinkeriin.

-Hän on ulospäin suuntautuva, verkottuva henkilö, jonka on helppo keskustella erilaisten ihmisten kanssa ja luoda suhteita, Pirttilä määrittelee.

Kaikki puhuvat Saksasta Juhiksena, sillä kaikki tuntevat hänet, todistaa yliopiston hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö.

Juhis on niin ahkera, että Pirttilä arvelee työn olevan hänelle myös harrastus. Periaatteekseen mies ilmoittaakin ”Why not” eli ”miksi ei”. Se toteutuu myös käytännössä.

-Viimeisenä iltana ennen sapattivapaataan Juhis juonsi kanssani maakunnallisen yrittäjäjuhlan. Houkuttelin hänet siihen, koska Juhis yleensä lähtee, kun pyydetään, Etelä-Karjalan yrittäjien puheenjohtaja Jami Holtari kertoo.

On ehkä oireellista, että juhlassa piti olla myös nyt eronneen yliopiston rehtorin Anneli Paulin.

-Ei tullut. Improvisoitiin sitten Juhiksen kanssa tilanne.

Improvisoimisessa Juhis on hyvä. Jos hän itse ei tiedä jotain, hän tietää jonkun muun joka tietää. Ja viime kädessä improvisoi, Holtari sanoo.

Yliopiston viestintäjohtaja Marjo Loisa kertoo, että vaikeissa tilanteissa Juhis etsii ratkaisua eikä märehdi.

-Hän etsii yhteisiä ratkaisuja. Hän arvostaa erilaisia taitoja ja on ihmisten kanssa hyvä, mutta kykenee silti päätöksiin.

Arviot toistavat toisiaan.

-Helposti lähestyttävä, analyyttinen, moderni toimija, Saimaan ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja Tuomas Telkkä luonnehtii.

-Henkilö, joka saa aikaiseksi ja hommia liikkeelle, Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen on kuullut.

-Innovatiivinen innostaja. Molemmat jalat tukevasti ilmassa, realismia unohtamatta. Sähäkkä tilannetaju on hänelle luonteenomaista, suitsuttaa Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen.

Jotkut voivat joskus nieleksiäkin. Holtarin mukaan Juhiksella on vähän erikoinen huumorintaju eikä tippaakaan pönötyshaluja.

-Pirteä tuulahdus suomalaiselle yliopistosektorille, Lintunen tuumii.

-Mielenkiintoista nähdä, millaisen roolin hän ottaa rehtorina. Yliopiston rehtori on kuitenkin myös instituutio, Tuomas Telkkä pohtii.

Tuomo Rönköllä on vain yksi huoli: aiemmassa tehtävässään Juhis oli jokapaikanhöylä.

-Nyt täytyy pitää huoli, että säästämme miehen palamasta loppuun, Rönkkö sanoo.

Juha-Matti Saksa

Syntynyt vuonna 1975 Mikkelissä.

Asuu Lappeenrannassa, naimisissa, kaksi lasta.

Kauppatieteiden tohtori Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Toiminut viimeksi yliopiston provostina, rehtoraatissa sekä yliopiston johtoryhmän jäsenenä.

Työskennellyt aiemmin muun muassa professorina ja hallintojohtajana.

Aloitti marraskuussa sapattivapaan, jonka piti jatkua ensi marraskuuhun asti.

Ansioluettelossan luonnehtii itseään näin: ”Tutkijankoulutuksen hankkinut myyntihenkinen asioiden järjestelijä, joka uskoo, että vain yhdessä on mahdollista saada aikaan järkeviä asioita.”

Kirjoittaja:
Seija Hackman