Pommit alkoivat nousta Saimaasta

LAPPEENRANTA. Puolustusvoimat nostaa sodan jälkeen Saimaaseen upotettuja saksalaisia lentopommeja Tyysterniemen kärjen lähellä. Sunisenselän pohjassa on maannut yli 70 vuotta satoja kiloja räjähteitä.

Matti Saarela

Saimaan pohjassa on noin 70 lentopommia. Suurin osa Lappeenrannan Tyysterniemen kupeesta löydetyistä räjähteistä on 50 kilon sirpalepommeja. Kahdessa noin viiden metrin syvyydessä olevassa kasassa on myös 250 kilon lentopommeja.

Pommeja ryhdyttiin etsimään, kun upottamisen nähnyt henkilö muisteli näkemäänsä julkisuudessa.

-Pommit löydettiin kaikuluotauksella, ja sen jälkeen sukeltajat kartoittivat alueen ja kuvasivat pommit veden alla, nostotöitä johtava kapteeni Kimmo Kulonen kertoo.

Pommit on todennäköisesti kuljetettu upotettaviksi suoraan varastosta. Pommeissa ei ole sytyttimiä, ja ne ovat säilyneet hyväkuntoisina pohjalietteen lähes hapettomissa oloissa.

-Räjähdyksen vaara on pieni, muttei olematon.

Pommit kuljetetaan Puolustusvoimien Taipalsaaren harjoitusalueelle, jossa ne tuhotaan räjäyttämällä. Nostaminen ja purkaminen kestävät noin neljä viikkoa.

Alimmat lentopommit ovat hautautuneet pohjalietteeseen.

-Pommien määrä voi vielä kasvaa, kun nostotyöt edistyvät, Kulonen sanoo.

Löytöpaikan kohdalla jää on noin 30 senttiä paksua. Lämmin ja sateinen sää haittaa nostotöitä tällä hetkellä jonkin verran.

-Avantojen reunat alkavat sulaa ja avannot laajeta, jos ilma pysyy näin lämpimänä.

Puolustusvoimat hävitti varastoon jääneitä pommeja upottamalla sodan jälkeen. Kulosen mukaan näitä upotuksia ei dokumentoitu yleensä mitenkään. Tämän vuoksi pommeja saattaa löytyä vielä lisää.

Lappeenrantaa pommitettiin erittäin rajusti sekä talvi- että jatkosodan aikana. Suutareiksi jääneitä venäläisiä pommeja löytyy edelleen silloin tällöin esimerkiksi rakennusten perustusten kaivamisen yhteydessä. Kulosen mukaan tällaiset räjähteet ovat aina erittäin vaarallisia. Niihin ei pidä missään nimessä koskea.

-Jos havaitset tällaisen räjähteen, merkitse sen paikka ja kerro havainnostasi soittamalla hätäkeskuksen numeroon 112, Kulonen opastaa.

Kirjoittaja:
Matti Saarela