Pop-up-hotelli pystyyn Jukolan viestiä varten

Lappeenranta. Metsästysmajat ja kesämökit otetaan suunnistusviikonloppuna hyötykäyttöön. Perinteinen telttaleiri pitää yhä pintansa.

Anne Kokkonen

Saimaan ammattikorkeakoulun liikuntasali pääsee arvoiseensa käyttöön ensi kesäkuun puolivälissä. Skinnarilan kampuksella viikon ajan toimivan pop-up-hotellin odotetaan täyttyvän Jukolan viestiin saapuvista suunnistajista ja heidän kannustusjoukoistaan.

— Peti ja puuro -tyyppistä majoitusta myydään sekä ryhmille että yksittäisille matkailijoille. Käytössämme on jumppasalin lisäksi muutama luokkahuone. Kiinnostuneita yhteydenottoja on ollut, mutta varauksia ei vielä ole tehty, hotellihanketta vetävä Emmi Häyrynen kertoo.

Idean keksi koulutuspäällikkö Virpi Ristimäki, joka tarjosi tilapäishotellia alaa opiskelevalle Häyryselle opinnäytetyöksi.

Häyrynen on toistaiseksi hotellin ainoa työntekijä, mutta kesäkuun kolmannella viikolla mukaan on tulossa joukko luokkatovereita.

 

Lappee-Jukola näkyy vahvasti yksityisillä majoitusmarkkinoilla. Simolan ja lähikylien kotisivulla vuokraajat tarjoavat suunnistusporukoille yösijaa kisaviikonlopun ajaksi. Valinnanvaraa riittää aitoista kokonaisiin omakotitaloihin.

Kisaorganisaatio tai kyläyhdistykset eivät osallistu vuokraustoimintaan, vaan sopimukset tehdään yksityishenkilöiden kesken. Suunnistustapahtuman sivuilta löytyy kuitenkin linkkejä paikallisiin majoituspalveluihin.

Koska Jukolan viesti kestää tapahtumana vain yhden päivän ja yön, valtaosa osallistujista tyytyy vaatimattomaan majoitukseen.

Kisa-alueelle on varattu 860 aarin suuruista telttapaikkaa, joille mahtuu tuhansia telttoja. Asuntoautopaikkoja on noin 200.

— Jukola on edelleen pääasiassa telttakylä, tapahtuman pääsihteeri Tuija Tavia kiteyttää.

 

Poikkeuksen säännöstä tekevät ulkomaiset huippuseurat, jotka usein saapuvat kisapaikkakunnalle hyvissä ajoin ennen kilpailupäivää. Nämä joukkueet ovat kiinnostuneita esimerkiksi omakotitalomajoituksesta.

— Kaikki lähialueen metsästysmajat varattiin tähän tarkoitukseen jo vuotta aikaisemmin, kilpailunjohtaja Juha Heimala kertoo.

 

Vapaiden talojen ja isojen kesämökkien omistajien Lappeenrannan lähialueilla kannattaa harkita vuokrausmahdollisuutta, sillä Jukolan viestiin osallistuu noin 400 ulkomaista joukkuetta. Kaukaisimmat tulijat tulevat Yhdysvalloista ja Kanadasta.

— Tänä vuonna Jukolan viestiin osallistuu ensimmäisen kerran myös kiinalaisia. Hongkongin ja Shanghain alueelta on tulossa ainakin yksi joukkue, Tavia paljastaa.

Lappee-Jukola

Suomen suurin suunnistuskilpailu järjestetään Lappeenrannassa 18.—19. kesäkuuta.

Kilpailualue Simolan Raipossa on noin 15 neliökilometrin laajuinen.

Paikalle odotetaan 15 000—18 000 suunnistajaa ja kaikkiaan 50 000 kävijää

Järjestävänä seurana toimii Lappeen Riento.

Jukolan viesti on järjestetty vuodesta 1949 lähtien.

 

Lähde: jukola.com, Etelä-Saimaan arkisto.

 

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen