Reittilentojen toivotaan alkavan jo ensi kesänä

Lappeenranta. Lentokenttäyhtiö käy parhaillaan neuvotteluja reittiliikenteen avaamisesta uudestaan Lappeenrannan lentokentältä.

Matti Saarela

Lappeenrannan lentokentän toiminnasta vastaava yhtiö Lappeenranta Airport käy neuvotteluja reittilentojen käynnistämisestä uudelleen Lappeenrannasta.

-Tässä on vielä niin paljon liikkuvia osia, etten voi pudotella nimiä. Tavoitteemme on saada reittiliikenne käyntiin ensi kesänä, Lentoaseman toimitusjohtaja Petteri Lehti sanoo.

Neuvotteluissa pitää päästä sopuun ainakin reittilentojen kohteesta, hinnoista ja aikatauluista. Lehden mukaan ensisijaisesti tavoitellaan reittilentoja Lappeenrannasta kohteeseen, josta on hyvät jatkoyhteydet.

Oleellinen kysymys Lehden mukaan on myös, mitä reittilennot Lappeenrannasta maksavat lentomatkustajille.

-Meidän pitää luoda elinkeinopoliittisesti järkevä ja kilpailukykyinen tuote, Lehti täsmentää.

-Matkustajien kokemukset Air Balticin lennoista Riian kautta olivat hyviä, ja tällaista mahdollisuutta on kaivattu takaisin, hän jatkaa.

Sopivia kohteita Lappeenrannasta lähteville reittilennoille voisivat Lehden mukaan olla esimerkiksi Berliini, Frankfurt ja Amsterdam.

Neuvotteluissa tuleva yhteistyökumppani pitää saada vakuuttuneeksi, että Lappeenrantaan kannatta lentää, vaikka se sijaitsee harvaan asutussa maassa kaukana Euroopan suurista keskuksista. Myöskään venäläisistä matkailijoista ei juuri nyt voi odottaa vetoapua tulevan reitille.

-Kävin juuri pitkästä aikaa Pietarissa, ja siellä matkailualan tunnelmat olivat alamaissa, Lehti sanoo.

Yhteistyökumppani voi olla halpalentoyhtiö, joita Euroopassa toimii parikymmentä. Erot halpalentoyhtiöiden ja perinteisten lentoyhtiöiden välillä eivät ole enää niin selviä kuin aikaisemmin.

-Meille tärkeää on tietenkin yhteistyökumppaniksi tulevan lentoyhtiön imago, Lehti sanoo.

Halpalentoyhtiöiden toimintakulttuuriin kuuluu, että Lappeenrannan kaltaisessa kohteessa alueen julkisyhteisöt tai yritykset osallistuvat ainakin markkinointikustannuksiin. Lehti laskee, että Lappeenrannan lentokenttäyhtiön omistajan Lappeenrannan lentokenttäsäätiön taustayhteisöt Lappeenrannan kaupunki ja Etelä-Karjalan liitto joutuvat panostamaan joitakin satoja tuhansia euroja reittiliikenteen käynnistämiseen.

Lappeenrannan kentältä lennetään tänä keväänä ja kesänä kymmenkunta charterlentoa muun muassa Kanarian saarille.

Kirjoittaja:
Matti Saarela