Työryhmä ei halua siirtää kauppatoria

Kaupankäynti. Torityöryhmä esittää Lappeenrannan kauppatorin kattamista ja lisärakentamista nykyisellä paikallaan.

Outi Salovaara

Lappeenrannan kauppatorin siirtäminen toiseen paikkaan on tarpeetonta.

Siirtämisen sijaan kaupungin torityöryhmän mielestä toria pitäisi kehittää purkamalla nykyinen kauppahalli ja rakentamalla hallin tilalle ja torin vastakkaiselle laidalle 5—6-kerroksiset asuin- ja liiketalot sekä näiden väliin katettu torialue.

Torimyynti, kauppahalli sekä torikahvilat sijoittuisivat katettuun tilaan ja uusien rakennusten kivijalkaan.

Tämä on kaupungin torityöryhmän näkemys kauppatorista 2020-luvulla. Jo sitä ennen, mahdollisesti 2017, kauppatoria ehostetaan väliaikaisesti.

Torityöryhmä esitteli perjantaina juuri valmistunutta selvitystään kauppatorin ja kaupungintalon edustatorin tulevaisuudesta.

Työryhmässä oli mukana kaupungin, torikauppiaiden yhdistyksen sekä kaupunkikuvaa ja kaupungin elinvoimaisuutta edistävän Lappeenrannan kaupunkikeskusta -yhdistyksen (Lakes) edustajia.

Työryhmä laati neljä erilaista vaihtoehtoa torielämän kehittämiseksi.

Parhaaksi ryhmä valitsi mallin, jossa kauppatori pysyy entisellä paikallaan uudelleen rakennettuna ja jossa myös kaupungintalon edustatoria kohennetaan muun muassa uusimalla pintoja ja kattamalla nykyisin Kirkkokadun päällä oleva aukko torissa.

Veronmaksajillekin esitetty malli olisi kevein. Kauppatorille esitetyt uudet kerrostalot toisivat kaupungille 3—4 miljoonaa euroa rakennusoikeustuloja, millä voitaisiin maksaa sekä kauppatorin kattaminen että kaupungintalon edustatorin uusiminen.

Työryhmän mielestä toritoimintoja kehittämään pitäisi kilpailutuksella etsiä toimija, joka tekisi yhteistyötä torikauppiaiden ja tapahtumatuottajien kanssa.

Kauppatorin alle on osayleiskaavassa merkitty rakennettavaksi maanalainen pysäköintitila.

Kaupungininsinööri Pasi Leimi arvioi, että tilaisuus kannattaa hyödyntää: jos tori pysäköintitilan rakentamiseksi kaivetaan joka tapauksessa auki, on samalla kertaa järkevää purkaa nykyinen huonokuntoinen kauppahalli ja rakentaa tilalle uusia rakennuksia.

Rakennustöiden ajaksi kauppatori voisi siirtyä väistötiloihin kaupungintalon edustatorille.

Tämä tapahtuu kuitenkin vasta vuosien kuluttua. Sitä ennen tarkoitus on tehdä kauppatorille väliaikainen ehostus esimerkiksi uusimalla nuhjaantuneita pintoja, myyntipöytiä ja leikkipaikka kaupungin budjetista jo löytyvillä rahoilla.

Ehkä jo 2017 tapahtuva uusimistyö voidaan Leimin arvion mukaan tehdä muutamalla kymmenellä tuhannella eurolla.

Torityöryhmän esitystä on jo alustavasti esitelty kaupunginhallitukselle ja tekniselle lautakunnalle. Tarkoitus on, että esitys tulee lähiviikkoina virallisesti joko suoraan kaupunginhallituksen tai aluksi teknisen lautakunnan käsittelyyn.

Sekä torikauppiaat että Lakes uskovat katetun kauppatorin lisäävän keskustan vetovoimaisuutta. Se olisi paremmin hyödynnettävissä ympäri vuoden, ja ympärille suunnitelluista asuinkerrostaloista tulisi luontevasti torille asiakkaita.

Tori olisi edelläkävijä Suomen mittakaavassa hieman samalla tavalla kuin kauppakeskukseen sijoitettu Lappeenrannan kaupunginteatteri.

— Katettuja kauppatoreja ei ole vielä missään Suomessa. Vain Helsingin Hakaniemen torille on esitetty kattamisehdotus, sanoo Pasi Leimi.

Kuollut tori eläväksi

Kauppatori on ollut kuolleessa tilassa pitkään. Torikauppiaat puheenjohtajansa Juha-Matti Kupiaisen johdolla lähestyivät kaupunkia vuosi sitten toiveella, että torille vihdoin tehtäisiin jotakin.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva nimitti torityöryhmän, jonka tehtävänä oli käydä läpi keskusta-alueen muitakin toreja ja aukioita kokonaisuutena.

Jarvan mukaan kauppatori herättää paljon keskustelua. Hän toivoo työryhmän esityksen vilkastuttavan keskustelua. Yhtä oikeaa ja kaikkia miellyttävää ratkaisua ei Jarvan mielestä ole. Toiveissa on löytää sellainen, jonka kaikki voivat hyväksyä.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara