Uuden rehtorin pitää panostaa ihmisiin

Yliopisto. Juha-Matti Saksa valittiin Lappeenrannan teknillisen yliopiston uudeksi rehtoriksi. Anneli Pauli irtisanoutui itse. Hallituksen puheenjohtaja kiistää, että eron syynä olisi tyytymättömyys Pauliin.

Timo Laitakari

Uudelta rehtorilta Juha-Matti Saksalta odotetaan ennen kaikkea ihmisten johtamista ja motivointia. Näin kertoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö.

– On äärimmäisen tärkeää, että ihmiset yliopistolla ovat motivoituneita tekemään sitä, mitä heiltä odotetaan. Me palautamme yliopiston strategiaan ydinsanaksi sanan yhdessä.

Yliopisto kertoi torstaina, että Anneli Pauli on irtisanoutunut rehtorin tehtävästä. Hallitus on valinnut uudeksi rehtoriksi Saksan, joka on sapattivapaalla yliopiston provostin tehtävästä. Sapatti jää kesken, ja työt rehtorina alkavat maanantaina.

Saksa on koulutukseltaan kauppatieteiden tohtori. Hän on työskennellyt muun muassa yliopiston professorina ja hallintojohtajana.

– Olen aina ollut Lappeenrannan yliopiston mies, ja tulen hyvällä mielellä jatkamaan Anneli Paulin tekemää uudistustyötä, Saksa kertoo tiedotteessa.

Etelä-Saimaan tietojen mukaan yliopistolla ja sen sidosryhmissä on ollut laajaa tyytymättömyyttä heinäkuussa 2014 rehtorina aloittaneen Paulin johtamiseen. Pauli ei kuitenkaan saanut potkuja, vaan erosi itse.

Tiedotteessa Pauli perusteli ratkaisuaan yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun suunnitellulla yhdistymisellä samaan konserniin. Hänestä on tärkeää, että uusi rehtori pääsee parhaalla mahdollisella tavalla valmistelemaan vuodeksi 2018 kaavailtua yhdistymistä.

– Pidän yliopiston tulevaisuuden kannalta erittäin merkittävänä sitä, että rehtorin tehtävää hoitaa henkilö, jolla on syvällinen kokemus ja asiantuntemus alueellisesta toimintaympäristöstä ja sidosryhmistä, Pauli sanoo tiedotteessa.

Rönkkö kertoo, että Paulin rehtorikausi olisi päättynyt kesällä 2018 samoihin aikoihin, kun yhdistymisen pitäisi tapahtua.

– On parempi, että vaihto tapahtuu nyt, jolloin valittu rehtori voi kattaa itselleen pöydän suhteessa tähän uuteen rakenteeseen, Rönkkö sanoo.

Saksan kausi jatkuu vuoden 2018 loppuun.

Rönkkö kiistää, että Pauliin kohdistunut arvostelu olisi eron syy. Syitä voi hakea rehtorin uudesta roolista.

– Yliopistolla ei ole paikallista tehtävää. Mutta nyt rakennetaan uutta yliopistoa, jossa ammattikorkeakoulu on collegena mukana, ja ammattikorkean omistajia ovat alueen kunnat.

Rönkön mukaan uudessa tilanteessa rehtorin täytyy olla aktiivinen myös maakunnassa ja se edellyttää alueen tuntemusta ja siellä toimimista.

Rönkkö painottaa, että Pauli valittiin rehtoriksi nimenomaan kansainvälistämään yliopistoa ja hankkimaan kansainvälistä rahoitusta.

– Tämä oli se, mitä Anneli Pauli otettiin tekemään, ja sen hän myös teki.

Paulin eroamiseen ei Rönkön mukaan liity kultaisia kädenpuristuksia, vaan hän saa normaalin irtisanoutumisajan palkan.

Rönkkö perustelee Saksan valintaa sillä, että Saksa tuntee yliopiston läpikotaisin ja häntä arvostetaan yliopistossa.

Myös jatkossa yliopiston tieteellisen profiilin nosto säilyy rehtorin keskeisenä tehtävänä.

– Olemme itsenäinen tiedeyliopisto ja sellaisena pysymme. Jos yliopiston osana on collegeja, se on toinen asia. Ne henkilöt, jotka ovat töissä yliopistolla, keskittyvät tiedeyliopiston tutkimuksen ja koulutuksen parantamiseen. Tämä on se, mitä rehtorilta ennen kaikkea odotetaan.

Saksa ja Pauli eivät olleet torstaina median tavoitettavissa. Yliopiston johdosta asiaa kommentoi vain hallituksen puheenjohtaja Rönkkö.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari