Venäjän konsulaatti menee ehkä kiinni

Venäjä. Lappeenrannan-konsulaatissa on täysin hiljaista. Venäjän suurlähetystö ei vahvista sulkemishuhuja.

Outi Salovaara

Venäjä saattaa sulkea konsulaattinsa Lappeenrannassa. Virallista vahvistusta asialle ei kuitenkaan ole.

— Asiasta on ollut keskustelua, sillä venäläisten turistien määrä ja siten myös konsulaatin tehtävät ovat vähentyneet. Ulkoministeriön protokollaosasto ei kuitenkaan ole saanut virallista ilmoitusta sulkemisesta, sanoo edustuston päällikön sijainen Mikko Kivikoski Suomen Pietarin-pääkonsulaatista.

Sulkemisaikeista ovat kuulleet myös esimerkiksi Venäjän-viisumeita välittävät ja Venäjän-matkoja myyvät yritykset Etelä-Karjalassa.

— Huhuja on ollut, mutta mitään varmuutta ei ole, sanoo Itämatkat-matkatoimiston toimitusjohtaja Jukka Jyrkinen.

Samaa sanoo Saimaan Matkaverkon toimitusjohtaja Kirsti Laine.

Konsulaatissa on tiettävästi tällä hetkellä töissä vain konsuli Aleksandr Shepelenko ja kaksi muuta työntekijää. Parhaimmillaan työntekijöitä oli kymmenkunta.

Myös konsulaatin toimintaan on tullut joitakin rajoituksia. Se ei esimerkiksi enää myönnä lainkaan journalistiviisumeita Venäjälle, vaan ne on viime vuodesta lähtien pitänyt hankkia Helsingin konsulaatin kautta.

Matkatoimistoyrittäjien mukaan asioiminen konsulaatin kanssa on välillä ollut hankalaa.

— Nykyisen konsulin kanssa asioiminen on ollut vaikeaa, sanoo Kirsti Laine. Ongelmia on ollut esimerkiksi ryhmäviisumien saamisen kanssa.

Torstaina ja perjantaina konsulaatin tilat Kauppatorin reunalla olivat pimeänä ja ovi lukossa. Ovikellon soittoon ei vastannut kukaan, ei myöskään konsulaatin puhelinnumeroon.

Ovessa olevassa venäjänkielisessä lapussa kehotettiin varaamaan aika konsulaattiin sähköpostitse esimerkiksi kansalaisuusasioiden hoitamiseksi. Puhelu ovessa ilmoitettuun hätänumeroon yhdistyi Venäjän suurlähetystöön Helsingissä.

Maanantai ja tiistai olivat tällä viikolla Venäjällä virallisia vapaapäiviä isänmaan puolustajan eli niin sanotun miesten päivän vuoksi, mutta loppuviikon päivät olivat tavallisia arkipäiviä.

Venäjän suurlähetystö Helsingissä ei vahvistanut sulkemisaikeita.

— Mitään muutoksia ei ole tullut, sanoi lehdistösihteeri Irina Beljajeva.

Hän ei vastannut Etelä-Saimaan kysymyksiin siitä, montako ihmistä konsulaatissa työskentelee, miksi konsulaatti oli kiinni ja miksi konsulaatin puhelinnumero ei vastaa.

Jyrkinen sanoo, että konsulaatin sulkeutuminen olisi vahinko paitsi yritysten, myös monien yksityishenkilöiden kannalta. Esimerkiksi alueella asuvat Venäjän kansalaiset ovat voineet konsulaatissa hoitaa passi- ja muita asioitaan.

Konsulaatilla lähes

20 vuoden historia

Suomi ja Venäjä vaihtoivat nootteja konsulaatin perustamisesta Lappeenrantaan maaliskuussa 1997. Silti Venäjä avasi syksyllä 1997 väliaikaisen konsulaattipisteen Haminaan, missä kokeilu osoittautui liian kalliiksi.

1998 ja 1999 Venäjän edustajat sanoivat pitävänsä konsulaatin perustamista Lappeenrantaan epätodennäköisenä taloudellisen kannattamattomuuden vuoksi.

Ääni kellossa muuttui nopeasti. Maaliskuussa 2000 suurlähetystö ilmoitti suunnittelevansa konsulaatin avaamista, ja jo toukokuussa 2000 konsulaatti avautui sittemmin puretulle linja-autoasemalle.

Nykyisin konsulaatti sijaitsee Kauppatorin nurkalla kerrostalon alakerrassa.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara