XXL kiristää urheilukauppaa

Kilpailu. Kansainvälisen jättiketjun tulo Lappeenrantaan pakottaa seudun urheiluvälinekaupan uusiutumaan.

Outi Salovaara

XXL-jättiketjun rantautuminen Lappeenrantaan vuonna 2017 myllertää alueen urheiluvälinekauppaa. Jo sitä ennen säpinää tuovat uusi Top-Sport-myymälä sekä keskustan Intersport-kauppiaan vaihtuminen.

Talvimyynti on heikentynyt talvien lyhenemisen myötä, ja venäläisasiakkaiden kaikkoaminen ja yleisen taloustilanteen heikkous ovat jo kiristäneet kilpailua. Jättikilpailijan tulo tuo markkinoille lisää jännitystä — ehkä jopa pudotuspelin.

— Uskallan itsevarmasti sanoa, että Urheilu-Koskimies on markkinoilla tulevaisuudessakin. Mutta en pidä mahdottomana, että joku tippuu kilpailusta, sanoo Urheilu-Koskimiehen toimitusjohtaja Kari Koskimies.

Koskimies sanoo, että perinteisen maakunnallisen urheilukauppiaan valtteja ovat monipuolinen, muista poikkeava valikoima ja hyvä palvelu.

Silti Urheilu-Koskimieskin varautuu kilpailun kiristymiseen: myymälässä on menossa remontti.

— Totta kai uuden kilpailijan tulo herättää tunteita. Mietintämyssy on päässä koko ajan, sanoo Koskimies.

Kauppakeskus Isoon-Kristiinaan rakennetaan parhaillaan uutta Top-Sport-myymälää, joka avautuu 3. maaliskuuta.

Entinen keskustan Top-Sport sulkeutui konkurssin vuoksi tammikuussa 2015, ja ketjun uudeksi omistajaksi vaihtui Luhta-tuotemerkistään tuttu lahtelainen L-Fashion Group -yhtiö.

— XXL:n tulo markkinoille on ollut erittäin positiivinen asia ja kasvattanut urheiluvälinemarkkinoita. Kaikille alan toimijoille on varmasti tilaa, uskoo L-Fashionin viestintäjohtaja Tarja Malinen.

Hän arvioi kuluttajien satsaavan urheiluun ja hyvinvointiin taloudellisesta tilanteesta riippumatta.

Mika ja Hanne Laitisen 20 vuotta luotsaaman Megastore Intersport -myymälän loppuunmyynti päättyi viime viikolla. Uusi kauppiaspariskunta avaa myymälän uudelleen maaliskuussa.

Mika Laitinen sanoo, että pitkän kauppiasuran lopettamisen pääsyynä oli halu tehdä jotakin muuta vielä, kun alle 50 vuoden iässä siihen on mahdollisuus.

— Ei voi kieltää, etteikö tieto XXL:n tulosta olisi vahvistanut päätöstä. Myymälöille tulee varmasti haasteita, kun urheiluvälinekaupan kaikki uudet neliöt on avattu.

Laitiset eivät aio lähteä Lappeenrannasta minnekään. Tarkemmin he kertovat uusista liiketoimintasuunnitelmistaan myöhemmin.

Myllymäen Intersportin kauppias Lassi Ikonen arvioi, että XXL:n tulo syö ainakin päällekkäisyyksiä pois kilpailijoilta.

— XXL varmasti ottaa isolla volyymillä ja markkinoinnilla oman osansa, hän sanoo.

— Henkilökohtaisesti näen, että venäläisten asiakkaiden katoaminen ja ostovoiman väheneminen ovat suurempia huolia kuin XXL:n tulo markkinoille.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara