Yritysten valopilkut vähissä

Toimialakatsaus. Lappeenrannasta on hävinnyt kahdessa vuodessa 900 työpaikkaa. Eri toimialoilla liikevaihto laskee.

Anne Kotiharju

Lappeenrannasta on hävinnyt kahdessa vuodessa 900 kokoaikaista työpaikkaa. Kaupungin kehitysjohtajan Markku Heinosen mukaan alamäki on jatkunut edelleen myös viime kesästä, johon kaupungin toimialakatsaus ulottuu. Rakentamisesta ja palvelualoilta lähtee työpaikkoja eikä suunnan muutosta näy.

-Ruplan kurssistakaan ei ole odotettavissa apuja ainakaan vuoteen.

Alueen yritysten ja julkisen sektorin liikevaihto on laskenut toimialakatsauksen mukaan kolmisen prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Heinonen muistuttaa, että työpaikkojen määrä kasvoi voimakkaasti vielä vuonna 2013. Sen jälkeen venäläisten matkailu romahti.

-Palveluissa nuorisotyöttömyys kasvaa. Alle viisi henkilöä työllistävissä kaupan alan yrityksissä kehitys on negatiivisempi kuin koko maassa. Etenkään ne kaupat, joissa on ollut paljon venäläisiä asiakkaita, eivät enää työllistä.

Heinonen laskeskelee, että jos venäläisten matkailu on tuonut noin tuhat kokoaikaista työpaikkaa, niin matkailun väheneminen 29 prosentilla vie parisataa kaupan ja palvelualan työpaikkaa.

-Valopilkkuna Maahanmuuttovirasto palkkaa yli sata uutta työntekijää. Myös ohjelmistoala palkkasi viime vuonna 70 työntekijää ja on luvannut palkata tänä vuonna saman verran lisää.

Tilastokeskuksen tuoreen tilaston mukaan Etelä-Karjalassa rakentamisen liikevaihto väheni viime vuoden kolmannella neljänneksellä viisi prosenttia, kun koko maassa se kasvoi kuusi prosenttia. Etelä-Karjala oli maakuntien heikoin.

Heinonen korostaa, että Lappeenrannassa rakennetaan joka tapauksessa paljon ja enemmän kuin vertailukaupungeissa.

-Yhden ison työmaan eli Ison-Kristiinan loppuminen pudotti osaltaan liikevaihtoa.

Rakennusalan viime vuosien kovasta noususta kertoo se, että yritysten liikevaihto oli viime kesänä lähes kolmanneksen suurempi kuin viisi vuotta aiemmin. Ihmeellistä kyllä, samassa ajassa työntekijämäärä kasvoi vain kymmenyksen.

Teollisuudessa ongelmallista on se, ettei ala juuri työllistä lisää.

-On tärkeää pitää nykyisistä työpaikoista kiinni. Metsäteollisuudella menee suhteellisen hyvin, mutta Parocin loputkin työpaikat häviävät parissa kuukaudessa.

Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen sanoo myös Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreen suhdannebarometrin kertovan alavireestä.

-Etelä-Karjala on pakkasen puolella. Joka tapauksessa on edelleen paljon yrityksiä, joilla menee suhdanteesta huolimatta ihan hyvin.

Peltonen pitää metsäteollisuutta maakunnan valopilkkuna. Metsäteollisuus on investoinut täkäläisiin yksiköihinsä. Tuotteille on hyvää kysyntää hyvään hintaan.

-Metsäteollisuuden heijastusvaikutukset muille toimialoille ovat suuret.

27 300 työpaikkaa

Tilanne 30.6.2015

Kauppa-, majoitus- ja ravitsemusalalla 4 700 työntekijää, määrä laski 5 %, liikevaihto laski 8 %.

Teollisuudessa 4 400 työntekijää, määrä laski 2 %, liikevaihto laski 1 %.

Rakentamisessa 2 400  työntekijää, määrä nousi 2 %, liikevaihto nousi 2 %.

Liike-elämän palveluissa 4 400 työntekijää, määrä nousi 1 %, liikevaihto laski 1 %.

Muilla toimialoilla kuten julkisella sektorilla, hyvinvointipalveluissa, liikenteessä ja alkutuotannossa oli 15 800 työntekijää.

Lähde: Lappeenrannan toimialakatsaus 2015, kehitystä verrattu edellisen vuoden vastaavaan aikaan.

3

Alueen yritysten ja julkisen sektorin liikevaihto on laskenut toimialakatsauksen mukaan kolmisen prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

 

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju