Globaalisti Taipalsaarella

Yrittäjyys. Mikko Ruuskan Mill Optics -yhtiö auttaa paperitehtaita ympäri maailman tekemään parempaa laatua ja säästämään energiaa.

Outi Salovaara

Indonesia, Kiina, Brasilia, USA, Taipalsaari. Englanti, venäjä, portugali, suomi.

Kun paperiteollisuuden konenäkö- ja optimointiyhtiö Mill Opticsin yrittäjä Mikko Ruuska kertoo yrityksestään, sana globaali tulee todeksi.

Syyskuussa perustetun yhtiön toimisto on vielä toistaiseksi perheen omakotitalossa Taipalsaaren kirkonkylällä, mutta markkinat ovat ympäri maailmaa.

Mill Optics optimoi paperikoneiden ajettavuutta ja kehittää teknologiaa, joka parantaa paperikoneiden valvontakamerajärjestelmien suorituskykyä.

Tavoitteena on muun muassa paperin laadun parantaminen, tehtaiden energiankulutuksen säästäminen ja paperiradan katkojen vähentäminen. Mill Opticsin tekniikan ansiosta paperikoneiden kamerajärjestelmät saavat lisää valoa, jolloin kuvan laatu paranee.

Tänä vuonna Ruuska on viettänyt viikkokausia Indonesiassa paikallista paperitehdasta konsultoiden.

— Tehdas voi säästää jopa 15 prosenttia höyrynkulutuksestaan. Se tarkoittaa noin viiden miljoonan euron säästöjä vuodessa, hän sanoo.

Mill Opticsin osaamiselle on Ruuskan mukaan kysyntää ympäri maailman. Paperiteollisuus ja alan koulutus ovat vähentyneet, mutta paperinvalmistus ei koskaan lopu. Alan konsulteille on kysyntää.

— Insinöörejä on paperitehtaissa entistä vähemmän. Heidän aikansa kuitenkin kuluu palavereissa ja konttoritöissä sen sijaan, että he tekisivät paperikoneella käytännön optimointi- tai muuta työtä, sanoo Ruuska.

Uskoa Mill Opticsiin on muillakin kuin yrittäjällä itsellään. Yhtiö on saanut tuotekehitysrahoitusta Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta, ja sille on jo sovittu viisi mallikohdetta USA:sta, Aasiasta ja Suomesta.

Ruuska on Otaniemestä valmistunut venäjän ja portugalin kielen hallitseva diplomi-insinööri ja keksijä jo toisessa polvessa. Käyttöinsinööri- ja työkokemusta hänellä on Jämsänkosken, Lohjan ja Äänekoskenkin paperitehtailta.

Ruuskan isä, diplomi-insinööri Hannu Ruuska, malttoi vastikään 70-vuotiaana eläköityä. Hän omisti paperiradan vianilmaisimia valmistavan Roibox-yhtiön ja perusti saman alan Viconsys-yhtiön 2000-luvun alussa.

Mikko Ruuska oli Viconsysin myyntijohtaja ja kiersi jopa 280 päivää vuodesta maailmalla myyntimatkoilla. Juuri kun yhtiö alkoi päästä jaloilleen, vuoden 2008 pankkikriisi pani sen polvilleen.

Metso-yhtiö osti Viconsysin teknologian, ja Ruuskat ryhtyivät saksalaisyhtiön konsulteiksi. Sivutöinään Mikko Ruuska alkoi kehittää omaa liiketoimintaa ja matkusti lomillaan myyntimatkoilla Kiinaa myöten.

Mill Opticsin Ruuska perusti syyskuussa 2015.

— Aiemmista kokemuksista oppineena haluan yhdistää paperikoneiden optimoinnin ja kamerateknologian osaamiseni kannattavasti ja ilman ylisuurta velkataakkaa.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara