Jättivelka vaivaa Lappeenrannan Energiaa

Lappeenranta. Energiayhtiön raskas velkataakka vähentää tulevina vuosina yhtiön maksamia tuloutuksia kaupungille.

Outi Salovaara

Erittäin heikko vakavaraisuus ja voimakas velkaantuminen painavat kaupungin omistaman Lappeenrannan Energia -konsernin taloutta ja samalla kaupungin budjetin tulopohjaa.

”Konsernin investoinnit ja taloudellinen tilanne muodostavat riskin myös kaupungin oman tulopohjan kehittymiselle”, todetaan kaupungin konserniyhtiöiden tilinpäätösanalyysissä vuodelta 2015.

Energiayhtiön omavaraisuus oli viime vuoden tilinpäätöksen mukaan erittäin huono, 9,0 prosenttia, vaikka kohenikin aavistuksen verran vuodesta 2014.

Jos kaupungin antama pääomalaina tulkittaisiin energiayhtiön omaksi pääomaksi, omavaraisuusaste olisi 19,4 prosenttia. Sekin olisi vain välttävä.

— Tilanne on ollut tämän suuntainen jo vuosia ja mennyt hiljalleen parempaan, mutta tuskastuttavan hitaasti. Tilanne on kuitenkin hallinnassa, sanoo toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen.

Kaupungin strategiajohtaja Olli Naukkarinen arvioi, että Lappeenrannan Energian taloustilanne on melko tyypillinen kunnalliselle energiakonsernille. Vesilaitoksen fuusioiminen energiayhtiöön joitakin vuosia sitten heikensi taloutta entisestään.

Energiayhtiöllä on taseessa pitkäaikaista velkaa yli 230 miljoonaa euroa eli lähes kaksi kertaa liikevaihdon verran. Liikevaihto oli 2015 vajaat 125 miljoonaa euroa, eli hieman pienempi kuin 2014.

Omavaraisuutta syövät massiiviset velat syntyivät pääosin Lappeenrannan Energian yhtiöittämisen seurauksena, kun energiayhtiö osti energia- ja vesilaitoksen omaisuuden kaupungilta.

Kaupunki antoi ostamista varten lainaa, josta energiayhtiö nyt maksaa korkoa kaupungille. Energiayhtiön veloista huomattava osa, 46 prosenttia, onkin omistajalta eli kaupungilta.

Vuonna 2010 Lappeenrannan Energia investoi sähköä ja kaukolämpöä tuottavaan Kaukaan Voimaan noin 30 miljoonaa, mikä selittää osan veloista.

Yhtiö aikoo tehdä lähivuosien investoinnit sähköverkkokaapelointiin tulorahoituksella, mutta vuosikymmenen lopulla uuden jätevedenpuhdistamon rakentamiseen on Kolehmaisen mukaan pakko ottaa uutta velkaa.

Energiakonsernille on asetettu tavoite maksaa kaupungille tuloja 42 miljoonaa euroa vuosina 2014—2016. Koska 2014—2015 yhtiö tuloutti kaupungille yhteensä 27,2 miljoonaa euroa korko- ja osinkotuottoina, tänä vuonna energiayhtiön pitää tulouttaa kaupungille loput 14,8 miljoonaa euroa.

Kolehmaisen mukaan vuodesta 2017 eteenpäin näin suuri tuloutus ei enää onnistu energiayhtiön tiukan talouden vuoksi, mikä tulee näkymään kaupungin kassassa miinuksena.

— Jo parin miljoonan euron vähennys vuosituloutuksessa auttaisi paljon, arvioi Kolehmainen.

— Tuloutustasoa on ehkä hieman laskettava, myötäilee Naukkarinen.

 

Lappeenrannan Energia -konserni 2015

Konserniin kuuluvat yhtiöt: Lappeenrannan Energia, Lappeenrannan Lämpövoima, Lappeenrannan Energiaverkot ja Lappeenrannan Verkonrakennus. 2011 Lappeenrannan Energia -yhtiöön fuusioitiin Lappeenrannan Vesi -yhtiö.

Henkilöstömäärä 236 (230).

Liikevaihto 124,6 miljoonaa euroa (129,0).

Tilikauden tulos 7,9 miljoonaa euroa (9,1).

Omistaja Lappeenrannan kaupunki.

Lähde: Lappeenrannan kaupunki. Suluissa vuoden 2014 tiedot.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara