Pitkän soiton puolella

Albumit. Stam1nan uutuuslevy rakentaa yhtenäistä tarinaa. Antti Hyyrynen haastaa sinkuntekijöitä isompien kokonaisuuksien kimppuun.

Petteri Värtö

Musiikin uudet kulutustavat muuttavat myös sen julkaisutapoja. Osa artisteista ja bändeistä julkaisee sinkun parin kuukauden välein, osa haluaa edelleen rakentaa useista kappaleista koostuvan tarinan, albumin.

Lemiläinen Stam1na kuuluu jälkimmäiseen heimoon. Metallimusiikkia soittava bändi julkaisee seitsemännen albuminsa ensi perjantaina. Elokuutioksi nimetty levy on tekstintekijän mukaan ehyt tarinakokoelma.

— Pidän arvossa sitä, ettei lauluissa leikitä irrallisilla palikoilla, vaan että niistä rakentuu kokonaisuus, joka on herkullisimmillaan, kun on kuunnellut levyn läpi, Stam1nan kitaristi-laulaja Antti Hyyrynen sanoo.

Albumit ovat Hyyryselle enemmän kuin osiensa summia. Näkemyksen taustalta löytyvät lapsuuden vinyylilevyt. Kokemus alkoi jo kansitaiteesta, joka sanoitusten ohella tarjosi rakennuspalikoita mielikuvitukselle.

Stam1na tekee niinkuin ajattelee. Bändi soitti läpi neljä albumiaan neljänä peräkkäisenä päivänä Provinssirockissa Seinäjoella viime kesänä, levy per keikka. Hyyrysen mukaan se oli keikka-uran kohokohta.

— Idean albumien soittamisesta heittivät festivaalijärjestäjä ja keikkamyyjä. Jos albumikokonaisuus on jollekin kunnianarvoinen asia, jota halutaan pitää yllä, me olemme rintamassa mukana, Hyyrynen vakuuttaa.

Sinkku vai pitkäsoitto? Se on pitkälti lajityyppikysymys. Popparit, räppärit ja muut päivittäisten soittolistojen vakiosolistit suosivat enemmän pelkkiä sinkkuja, kun taas rokkarit hyödyntävät perinteistä mallia. Miksi?

— Emme ajattele musiikkia kertakäyttötavarana, vaan odotamme, että kuulijamme jaksavat istua ja kuunnella. Voisi olla mielenkiintoista ja raikasta, jos justinbieberit tekisivät kokonaisuuksia, Hyyrynen heittää.

Murros jakelu- ja julkaisutavoissa ulottuu konsertteihinkin. Kyselyjen mukaan livekeikoilla halutaan kuulla lähinnä esiintyjien hittibiisejä.

Stam1na suunnittelee parhaillaan omaa pientä hallikiertuetta. Millaiseksi?

— Draaman kaaressa pitää ajatella sekä vanhoja faneja että uusia kuulijoita, mutta mukana pitää olla myös varmoja iskuja, jotta jengi pääsee laulamaan mukana. Se on tärkeää, tottakai, Hyyrynen kertoo.

Entä soittajan oma fiilis lavalla? Miten se on huomioitu?

— Olen ilokseni huomannut, että saa soittaa musiikkia, joka luovuttaa energiaa soittajallekin.

Eniten Hyyrynen silti odottaa uusien biisien esittämistä.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö