Teatterissa tyytyväisiä kävijöitä

Näyttely. 5 000m2-tapahtuma keräsi 4 200 kävijää ja läjäpäin kiitosta.

Petteri Värtö

Lappeenrannan vanhan teatterin viimeisestä tapahtumasta poistui vain tyytyväistä väkeä. Niin järjestäjät, kävijät kuin taiteilijatkin suitsuttivat talon nykytaiteella täyttänyttä 5 000m2-näyttelyä.

— Palaute on ollut tyrmäävän hyvää. Olen tehnyt tätä 20 vuotta, enkä ole koskaan nähnyt niin tyytyväisiä ilmeitä taidenäyttelystä lähtevillä ihmisillä, Kaakon taiteen johtaja Anna Vilkuna kertoo.

5 000m2-näyttelytapahtuma päättyi maanantaina. Järjestäjät pitivät ovet auki yhden ylimääräisen päivänä toisena pääsiäispäivänä. Näyttely oli auki kuusi viikkoa, ja kävijöitä kertyi noin 4 200.

— Tapahtuma ei ollut avoinna parhaimpana turistisesonkina. Siihen nähden siinä kävi kaikkialta Suomesta paljon ihmisiä, joista osa tuli ensimmäistä kertaa Lappeenrantaan, Vilkuna sanoo.

5 000m2 veti kuudessa viikossa ihmisiä kuin SaiPan viimeinen pudotuspeli. Pääsiäispyhien aukiolo osoittautui täysosumaksi, ja saadut lipputulot muodostavat ison osan tapahtuman budjetista.

— Voimme maksaa taiteilijoille matka- ja mahdollisesti materiaalikulujakin. Budjetti oli noin 30 000 euroa, ja apurahoja on vielä mahdollisesti tulossa, tapahtuman ideoija Jouko Lempinen kertoo.

Moni näyttelyvieras on toivonut näyttelylle jatkoa, mutta sopimukset kiinteistön omistajan ja taiteilijoiden kanssa estävät sen. Myös tapahtumatilojen valvontaa olisi vaikea jatkaa, sillä se toteutettiin talkootyönä.

Teokset puretaan huhtikuun puoliväliin mennessä. Graffitit jäävät kiinteistön seiniin sen purkamiseen saakka. Tontin uuden kaavan valmistelu on kesken, joten purkamisaikataulu on vielä avoin.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö