Länsialueen koulupäätös lykkääntyi

Lappeenranta. Ryhmät sopivat lisäajasta koulupäätöksen pureskeluun. Valtuusto puhui pitkään subjektiivisesta päivähoidosta.

Timo Laitakari

Lappeenrannan valtuusto lykkäsi länsialueen koulu- ja päiväkotiverkosta päättämisen kesäkuulle. Asia päätettiin yksimielisesti. Poliittiset ryhmät olivat sopineet tästä ennen kokousta.

Valtuustossa puheet asiasta jäivät vähiin. Perussuomalaisten Juha Turkia ja vihreiden Virpi Junttila moittivat asian valmistelua. Turkia ihmetteli, olisiko valtuutetuilla edes ollut valmiuksia päättää asiasta.

Junttila toivoi, että kesäkuussa asiaa ei päätettäisi nykytiedoilla, vaan silloin olisi käytettävissä muun muassa lapsivaikutusten arviointi ja tarkemmat tiedot talousvaikutuksista.

SDP:n Sanna Koskenranta kiitteli valmistelua perusteelliseksi. Demareista lykkääminen oli kuitenkin järkevää, jotta päätöksessä voitaisiin ottaa huomioon viime viikolla julkistetut kaupungin uudet säästötavoitteet.

– Kokoomus oli valmis tekemään päätöksen kaupunginhallituksen esityksen pohjalta, kokoomuksen ryhmän puheenjohtaja Joonas Grönlund kertoo Etelä-Saimaalle.

Hänen mukaansa lykkäämiseen päädyttiin, koska iso osa valtuustosta oli halukas jättämään päätöksen syksylle budjettivaltuustoon. Tällä ratkaisulla päätös saadaan jo kuukauden päästä.

– Syksyllä vaalien läheisyys vaikuttaa monien päätöksentekokykyyn.

Valtuustopuheissa päähuomio meni subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamiseen. Valtuusto päätti leikata päivähoito-oikeuden 20 tuntiin niiltä lapsilta, joilla vähintään toinen vanhempi ei ole töissä tai opiskelemassa. Asia meni äänestykseen, jossa esitys hyväksyttiin 41-17. Vastaan äänestivät demarit ja vihreät.

Salissa keskustelu meni lähinnä demareiden ja keskustan nokitteluksi siitä, mikä on lapsen etu. Useampi valtuutettu näki asiassa demareiden valtakunnallista profiloitumista.

Demareista äänessä olivat etenkin Anu Paalanen ja Anneli Kiljunen. He kertoivat tasa-arvoisen varhaiskasvatuksen nyt romuttuvan.

– Kyse on lapsen oikeudesta, ei vanhempien elämäntilanteesta, Kiljunen sanoi ja peräsi arvioita uudistuksen pidemmän aikavälin kustannuksista.

Paalasen mukaan säästöt ovat lyhytnäköisiä ja byrokratia uhkaa kasvaa.

– Tällä päätöksellä Lappeenranta siirtyy varhaiskasvatuksesta takaisin päivähoitoon.

Keskustan Riitta Munnukka ja Tuula Partanen muistelivat omaa lapsuuttaan ja korostivat kodin merkitystä.

– Kun itse olin lapsi ja sain olla kotona, se oli parasta aikaa. Sain oppia myös työn teon, Munnukka kertoi.

– Eikö lapsen ensisijainen oikeus ole olla kotona, Partanen kysyi.

Perussuomalaisten Kimmo Heinonen tiesi, ettei varhaiskasvatuksella voi hoitaa perheen ongelmia.

– Jos lapsia menee tekemään, mikä siinä on, ettei itse voisi hoitaa, etenkin jos sattuu olemaan työtön, Heinonen totesi.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari