Norppavesiltä lupaavia uutisia

Saimaannorppa. Pesälaskennat ovat hyvässä vauhdissa. Toiveet ovat korkealla, että laskennoissa löytyy ainakin saman verran kuutteja kuin viime keväänä.

Seija Hackman

Saimaannorppien pesälaskennat ovat alkaneet. Laskennan ensimetreillä norppavesiltä on kantautunut iloisia uutisia.

-Alueilta, joilla ennenkin on ollut poikasia, on tullut viestiä, että kuutteja on nytkin löytynyt hyvin, suojelubiologi Jouni Koskela Metsähallituksesta kertoo.

Esimerkiksi Luonterilta, jossa parina viime vuonna on havaittu yksi kuutti, on nyt syntynyt kaksi kuuttia. Lauantaina tuli viesti mökkiläiseltä, joka oli havainnut emon imetyspuuhissa.

Tosin kaksi kuolluttakin kuuttia on löydetty. Toisella oli jäänyt sikiöpussi pään ympärille, toinen oli joutunut pedon saaliiksi.

Suksin ja potkukelkoin liikkuvat vapaaehtoiset aloittivat pesien tarkastuksen perjantaina. Ensimmäiseksi tarkastuksia on tehty alueilla, joilla jäät heikkenevät nopeimmin. Läpi on Koskelan arvion mukaan käyty vasta 10-20 prosenttia alueista.

-Jäällä on nyt viisi hiihtoporukkaa. Maanantaina laskenta alkaa suuremmassa mitassa kelirikkoaluksilla ja kelkoilla, Koskela kertoo.

Luvassa on laskentaa ajatellen loistosäitä: tyveniä, kylmiä öitä, joiden jälkeen hyvää jäälläliikkumisaikaa riittää aina iltapäivään. Koskela uskoo, että näissä oloissa 70-80 prosenttia alueista on tarkastettu jo keskiviikkona.

Tällä hetkellä norppien pesät ovat jo romahtaneet, joten kertakäynti niillä riittää. Myöhemmin pesäpaikkoja saatetaan vielä sukeltaa, jos epäillään kuuttikuolemia.

Talvi oli huonon alun jälkeen norppien pesinnälle lopulta oikein hyvä, Koskela kertoo. Varsinkin Savonlinnan pohjoispuolella apukinosten lisäksi saatiin luonnonkinoksiakin. Helmikuun lämpimällä jaksolla pesiä tehtiin höttölumeen, mutta sen jälkeen tuli vielä pelastava tuisku.

-Ja lopuksi vielä pakkaset ja panssarimaiset kinokset, eli juuri sitä, mitä norppa tarvitsee, Koskela iloitsee.

Viime vuonna Saimaalta laskettiin kaikkiaan 71 kuuttia.

-Uutiset ovat nyt niin ilahduttavia, että vähintään samaa odotamme.

Kirjoittaja:
Seija Hackman