Nuorille ja liikunnalle ehdolla uudet lautakunnat

HALLINTO. Nuorisoasioita ehdotetaan kasvatus- ja opetuslautakunnalle ja liikuntaa kulttuurilautakunnalle.

Heikki Sopanen

Lautakuntien määrä vähenee Lappeenrannassa. Kaupungin organisaatiota uuteen kuosiin reivaava toimikunta ehdottaa nuorisoasioiden siirtämistä nuoriso- ja liikuntalautakunnalta kasvatus- ja opetuslautakuntaan. Liikuntalautakunta puolestaan esitetään yhdistettäväksi kulttuurilautakuntaan.

Jo aiemmin toimikunta on päättänyt esittää kaupunginvaltuuston supistamista nykyisestä 59:stä valtuutetusta 51:een valtuutettuun. Muutokset on tarkoitus toteuttaa, kun uusi valtuusto aloittaa työnsä kesäkuun alussa 2017. Kuntavaalit pidetään ensi vuoden huhtikuussa, ja uusi kuntalaki tulee voimaan kesäkuussa 2017.

Toimikunta asetettiin viime vuoden syyskuussa, koska valtion aluehallintoa ja maakuntahallintoa muokataan uuteen uskoon ja tehtäviä keskitetään itsehallintoalueille. Toimikunnan tehtävä on uudistaa kaupungin organisaatio ja toiminnat uuden, vielä jossain määrin hämärän peitossa olevan hallintomallin mukaiseksi.

Toimikuntaan kuuluu kaupungin johtavia viranhaltijoita ja luottamushenkilöistä nykyisten valtuustoryhmien puheenjohtajat. Toimikunnan piti alunperin luovuttaa työnsä tulokset kaupunginhallitukselle maaliskuun lopussa, mutta toimikautta jatkettiin syksyyn hallintouudistuksen keskeneräisyyden vuoksi.

-Teemme syyskuun lopussa esityksen muutoksista kaupunginhallitukselle, joka puolestaan tekee esityksen valtuustolle, toimikunnan puheenjohtaja Päivi Kukkonen (sd.) kertoo.

Muutoksista päättää lopullisesti kaupunginvaltuusto. Toimikunta on käsitellyt myös uuden kuntalain pykälää, joka mahdollistaa puoluetuen maksamisen valtuustoryhmille kaupungin rahoista.

-Emme kuitenkaan pidä puoluetuen maksamista tarpeellisena, vaan nykyisillä palkkiomalleilla mennään jatkossakin. Puolueverot peritään luottamushenkilöiden palkkioista, Kukkonen sanoo.

Kukkosen mukaan toimikunta ei myöskään aio ehdottaa kaupungin organisaatioon päätoimisia luottamushenkilöitä saati pormestarimallia.

-Yksimielisyys asioista ryhmien kesken on ainakin tähän mennessä ollut hyvä. Äänestyksiin ei ole tarvinnut turvautua.

Teknisen puolen lautakuntiin toimikunta ei ole kajonnut, koska vielä ei tiedetä, miten maakunnalliset tehtävät lopullisesti muotoutuvat.

Toimikunnan jäsenet

Kaupunginsihteeri Juha Willberg.

Toinen kaupunginsihteeri Alina Kujansivu.

Strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen.

Päivi Kukkonen, puheenjohtaja, (sd.).

Joonas Grönlund, varapuheenjohtaja, (kok.).

Jouni Kemppi (kesk.).

Ilpo Heltimoinen (ps.).

Juha Härkönen (myö).

Juha Rantalainen (kd.)

Virpi Junttila (vihr.).

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen