100 000 euron kuutio jäi jumiin byrokratiaan

JÄÄKIEKKO. SaiPa ei voi tehdä päätöstä 100 000 euron mediakuution hankinnasta Kisapuiston jäähalliin. Asennuslupa vaatii kuntotutkimuksen, jonka valmistuminen vie vielä kuukausia.

Anssi Silvennoinen

Jääkiekkoliigassa pelaava SaiPa ei osta uutta mediakuutiota Kisapuiston jäähalliin vielä ensi kauden alkuun.

Lappeenrannan kaupunki on tilannut jäähallin katosta laajan kuntotutkimuksen, jonka tulokset ratkaisevat, saako SaiPan kaavaileman mediakuution kiinnittää hallin kattoon.

Pöyry Finlandin tekemä kuntotutkimus valmistuu elokuun loppuun mennessä, eli uuden jääkiekkokauden kynnyksellä.

SaiPa oli varannut mediakuution hankintaan yli 100 000 euroa. Nyt seura ei halua ottaa taloudellista riskiä, koska lopullinen lupa kuution asentamiselle puuttuu.

-Homma on nyt jäissä meidän osaltamme. Katsotaan elokuussa uudestaan, kun saamme tutkimuksesta raportin, SaiPan yhteyspäällikkö Mikko Pehkonen sanoo.

Pehkosen mukaan aikataulu venyy SaiPan kannalta mahdottomaksi, sillä mediakuution toimitusaika on kolme kuukautta.

Kuution asentaminen kesken pelikauden on mahdollista, mutta epätodennäköistä, sillä työt vaativat jäähallin sulkemisen kolmeksi päiväksi.

-Pitää ottaa huomioon kaikki muutkin hallin käyttäjät, Pehkonen toteaa.

Jäähallin omistaa Lappeenrannan kaupunki. SaiPa on tehnyt halliin erilaisia investointeja vuokralaisen roolissa ennenkin.

Lappeenrannan tilakeskuksen suunnittelupäällikön Pekka Oksmanin mukaan mediakuution asennukselle on saatu ehdollinen toimenpidelupa.

-Mediakuutio oli tarkoitus kiinnittää kolmeen kattotuoliin, joiden kunto tutkittiin. Konsultti on lausunut, että periaatteessa sen voisi laittaa sinne nyt. Katon laajempi tutkimus voi kuitenkin tuoda tullessaan tietoja, joiden mukaan mediakuutiota ei saa siellä olla, Oksman toteaa.

Kisapuiston jäähallin katon kuntotutkimus ei johdu SaiPan mediakuutiosta, vaan viime vuoden huhtikuussa voimaan tulleesta laista, joka pyrkii parantamaan suurten rakennusten turvallisuutta.

Laki laadittiin sen jälkeen, kun kymmenvuotias lapsi kuoli Laukaassa maneesin romahdettua helmikuussa vuonna 2013.

Muun muassa suurten urheiluhallien omistajilla on nyt velvollisuus teettää kiinteistöstä turvallisuusarviointi.

-Kiirehdimme tätä tutkimusta mediakuution suunnittelun vuoksi. Tutkimus olisi ollut mahdollista teettää vasta ensi vuonna, mutta päätimme selvittää sen nyt saman tien, kun mediakuutioasia tuli aktiiviseksi, Oksman kertoo.

SaiPa alkoi valmistella kuution hankintaa viime syksynä. Seurassa yllätyttiin, kuinka kauan katon kuntotutkimuksen valmistuminen kestää.

-Tiesimme, että jotain selvitystä tulee, mutta ei meillä ollut käryä, että siihen menee kuukausia kauden päättymisen jälkeen, Pehkonen toteaa.

Pöyryn asiantuntijat perehtyivät jäähallin katon rakenteisiin aiemmin tänä keväänä.

-Ei tähän tutkimukseen kuluva aika ole mitenkään tavaton. Laaja kuntotutkimus on niin iso asia, Oksman sanoo.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen