Maksujen korotus putosi listalla viimeiseksi

SÄÄSTÖLISTA. Lappeenrannan nuoriso- ja liikuntalautakunta piti kiinni periaatteestaan. Lisäksi muistutettiin, ettei toimialalta jälleen nipistettäisi kokoon nähden muita enemmän.

Kalle Sipiläinen

Lappeenrannan nuoriso- ja liikuntalautakunta äänesti maanantaina nurin virkamiesesityksen liikuntatoimen maksujen korotuksista.

Se tarkoittaa, että toimialajohtaja Ilkka Oksmanin kahdeksan kohdan säästölistalla kolmantena ollut maksujen korotus putoaa listalla kahdeksanneksi eli viimeiseksi vaihtoehdoksi. Kärjessä säilyy henkilöstösäästö, kun kaikkia eläkkeelle lähtijöitä ei korvata.

— Lautakunnan enemmistö oli sitä mieltä, että mitä valtuustokauden alussa on kansalaisille ja seuroille luvattu, siitä pidetään kiinni. Ei ruveta pettämään, sanoo nuoriso- ja liikuntalautakunnan puheenjohtaja Armas Timonen.

 

Timosen esitys voitti äänin 7—2.

— Lautakunnan mielestä huonoin vaihtoehto oli se, että nyt nostettaisiin taas liikuntapaikkamaksuja. Lautakunnassa on tehty periaatepäätös, ettei niihin enää tällä valtuustokaudella puututa.

Seuraavaksi kaupunginjohtaja kokoaa kaikilta toimialoilta lausunnot säästökohteista, minkä jälkeen hän tuo oman esityslistansa ylemmille päättäville elimille.

— Kaupunginhallitus ja -valtuusto tekevät päätöksen. Saattaahan se olla, ettei meidän tarvitse säästää niistä mitään. Riippuu miten talous kehittyy, Timonen sanoo toiveikkaasti.

 

jatkovalmistelua tekeville lautakunta halusi muistuttaa, että vuosille 2014—2016 toimialan tekemät ratkaisut olivat kulttuuritoimen kanssa prosenttiosuuksiltaan selkeästi suurimmat muihin toimialoihin verrattuna.

— Lautakunnalta tuli vielä tällainen erillinen kannanotto päätökseen. Ei pitäisi tehdä taas sellaista ratkaisua, että säästetään tältä toimialalta enemmän budjettikokoon nähden, kertoo liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman.

Lappeenrannan tavoitteena on löytää lisäsäästöjä 4,4 miljoonan euron edestä vuodessa. Tasajyvityksellä nuoriso- ja liikuntatoimen säästösumma olisi 300 000 euroa, mutta kaupungin johdon linjauksen mukaan säästöjä voidaan tehdä myös muulla tavalla kuin juustohöylällä.

 

Liikuntapaikkojen rakentamisen tämän vuoden käyttösuunnitelmassa lautakunta varasi määrärahan viiteen kohteeseen. Niistä suurin on 150 000 euron hintainen Kisapuiston kuntopolun perusparannus.

Suunnitelmissa on leveä kivituhkapintainen rata kuntoilijoiden iloksi.

— Nyt saadaan Kisapuiston ympärillekin yhtä hyvä latupohja kuin lentokentän ympärillä, Armas Timonen sanoo.

Muut investointikohteet ovat Mattilan urheilukentän huolto- ja pukusuojarakennuksen katon ja konetallin korjaus (50 000 €), kuntoiluvälineiden hankinta ulkoliikuntapaikoille (60 000 €), pienten urheilupaikkarakennusten kunnostus (44 000 €) ja Kimpisen urheilukentän takakaarteen rinnekatsomon muutos (40 000 €).

— LUM ja Lappeenranta saivat Kalevan kisat järjestettäväkseen vuonna 2019. Ehtona oli, että katsomotilaa pitää saada lisättyä. Lisäksi pääkatsomon kattamaton osa pitää ilmeisesti kattaa, mutta siitä ei taida olla vielä päätöstä tehty, Timonen kertoo.

 

Liikuntapuolen säästölista

1 | Henkilöstösäästö, kun kaikkia eläkkeelle lähtijöitä ei korvata

2 | Muukon luotiaseradat ja motocross-rata seuroille.

3 | Seura-avustuksista luovutaan.

4 | Hiihtolatuja vähennetään kaupungin eteläpuolelta, Joutsenosta ja jäälatujen hoito lopetetaan.

5 | Ulkoliikuntapaikkoja vähennetään (kiekkokaukaloita, uimarantoja ja Huhtiniemen laskettelurinne).

6 | Pallon liikuntahallista luovutaan.

7 | Karsitaan liikuntapaikkojen kunnossapitoavustuksia.

8 | Liikuntapaikkamaksujen korotus keskimäärin 10 prosentilla.

 

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen