Museo tylynä kaavamuutokselle

LAPPEENRANTA. Rakentaminen Lauritsalan kirkkokortteliin murentaa museon mukaan arvokasta ympäristöä.

Ilpo Leskinen

Etelä-Karjalan museo on vastahakoinen Lauritsalan kirkkokorttelin kaavamuutokselle. Entinen kirkkoherranvirasto ja rivitalo on määrä purkaa ja rakentaa tilalle kolmi- ja kaksikerroksiset asuintalot.

Amanuenssi Laura Hesso muistuttaa, että kirkkokortteli on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY-alue).

-Kirkkokortteli on aika pieni. Siinä ei voi tehdä huomaamattomia muutoksia. RKY-alueita ei ole Lappeenrannassa turhan paljon huonosti kohdeltavaksi.

Hesso painottaa, että koko alue on valtakunnallisesti arvokas, ei vain kirkko. Kortteli on suunniteltu kokonaisuudeksi, jossa matalat rakennukset toimivat monumentaalisen kirkon vastapainona.

Purkamista on väläytetty rakennusten huonokuntoisuuden takia. Hesso ei niele tätä purematta.

-Aika monia tuonikäisiä rakennuksia pitää kunnostaa. RKY-alueella rima on pidettävä korkealla, ja rakennuksissa hyväksyä tavallista suurempia kunnostustöitä.

Purettavien rakennusten korvaaminen saman näköisillä olisi hänestä yksi vaihtoehto, jota ei ole tuotu esiin. Purkaminen vähentäisi alueen kokonaisarvoa ja valtakunnallista merkittävyyttä.

-Kirkkokorttelin rakennusten arvo on miljöössä, ei niinkään materiaalien alkuperäisyydessä.

Tekninen lautakunta käsittelee  asemakaavan muutosta keskiviikon kokouksessaan.

 

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen