Talous puoltaa seurakuntaliitosta

Seurakunnat. Lemi, Luumäki, Savitaipale ja Taipalsaari saavat pohtia syksyllä seurakuntaliitosta. Selvitysmies neuvoo toimimaan nopeasti.

Anne Kokkonen

Etelä-Karjalan läntiset maaseutuseurakunnat joutuvat harkitsemaan yhdistymistä. Kevään aikana tehty yhteistyöselvitys osoittaa taloudellisen tilanteen heikentyneen niin Lemillä, Luumäellä, Savitaipaleella kuin Taipalsaarellakin.

Akuuttia hätää ei toistaiseksi ole muilla kuin Lemillä, mutta kaikilla seurakunnilla on ollut negatiivisia vuosikatteita 2000-luvun aikana. Lemi on jäänyt pakkasen puolelle neljä kertaa, Taipalsaari viisi kertaa ja Luumäki sekä Savitaipale kumpikin kahdesti.

Luumäki, Savitaipale ja Taipalsaari ovat saaneet taseeseensa menneinä vuosina hyvin ylijäämää. Kaikki seurakunnat ovat velattomia, mutta etenkin Savitaipaleella ja Luumäellä jäsenistö ikääntyy kovaa vauhtia.

Selvitysmiehenä toimineen Raimo Turusen mukaan kaikissa seurakunnissa on tehtävä jotain, jotta vältyttäisiin talouden kriisiytymiseltä tulevaisuudessa. Päätöksenteossa ei kannata vitkastella, sillä itsenäisten seurakuntien talous ei kohene ilman leikkauksia.

Seurakunnille on tarjolla kolme vaihtoehtoa. Ne voivat tehdä sopimuspohjaista yhteistyötä itsenäisten seurakuntien kesken, keskittää talous-, kiinteistö- ja hautausmaiden hoidon yhteistalouteen tai liittyä yhdeksi seurakunnaksi.

Yhteystyöselvityksen ohjausryhmän mukaan talouden kannalta merkittävää etua voidaan saavuttaa vain yhden yhteisen seurakunnan avulla. Ohjausryhmä tekee lopullisen esityksensä asiasta alkusyksystä, ja sen jälkeen keskustelu jatkuu seurakunnissa.

Keskustelua syntyy ainakin mahdollisen uuden seurakunnan nimestä ja työntekijöiden sijoittumisesta uuteen organisaatioon.

Myös nykyisen seurakuntaidentiteetin säilyminen isossa yksikössä voi herättää monenlaisia mielipiteitä.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen