Urkuparvelta kuoron eteen ja solistiksi

Kanttorit. Mitä pienempi paikkakunta, sitä enemmän seurakunnan kanttori kuuluu koko kunnan musiikkielämässä. Kanttorit toteuttavat myös kutsumustaan esiintyvänä taiteilijana.

Sari Pullinen

Pienellä paikkakunnalla kanttori saattaa olla ainoa ammattimuusikko. Vientiä riittää muuallakin kuin seurakunnassa. Kuorot tarvitsevat johtajaa, konsertit säestäjää ja kunnan kulttuurielämä tapahtumia. Seurakunnissa kanttorit tunnustetaan taiteilijoiksi.

Joutsenon seurakunnan kanttorista Toni Pussisesta tuntuu siltä kuin hän saisi palkkaa harrastuksesta. Ammatinvalinta on ollut hänelle selvä siitä asti, kun hän kuusivuotiaana pääsi kokeilemaan Lauritsalan kirkon urkuja.

Seurakuntatyön lisäksi Pussinen johtaa Joutsenon naislaulajia, opettaa urkujen soittoa Lappeenrannan musiikkiopistossa ja konsertoi orkesterien kanssa. Koulun ja laitosten kanssa tehdään musiikillista yhteistyötä.

Jos Joutsenon kirkosta kuuluu päiväsaikaan Mendelssohnia, muusikko Pussinen siellä harjoittelee heinäkuista Puolan-konserttia varten.

— Soitan Varsovan katedraalissa saksalaisia romantiikan ajan sävellyksiä. Vuoroni on Rooman Pietarinkirkon urkurin jälkeen, Pussinen kertoo.

 

Kanttori tarvitsee sivutoimiluvan ansiotyönsä ulkopuolella tapahtuvaa työtä varten.

Lappeenrannan kaupungin kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry pitää kanttoreitten roolia tärkeänä koko kaupungin musiikkielämälle.

— Perinteet ovat vankat ja pitkät: kauneimmat joululaulut, kirkkokonsertit, kuorot.

Imatran kaupungin vapaa-aikapalveluiden päällikkö Ulla Särkinen säestää Pötryä.

— Seurakunta tarjoaa paljon musiikkitoimintaa: kuoroja, orkestereita, musiikkiryhmiä ja meillä puhallinmusiikkikoulunkin. Kanttorit ovat ammattimuusikoita, joiden osaamisesta saamme nauttia laajalti.

 

Imatran seurakunnan kanttori Johannes Vesterinen ja hänen vaimonsa, kirkkomuusikko Heini Vesterinen vetävät vuorotellen työväenopiston musiikki- ja teatteriryhmää ja järjestävät koko perheen musiikkitapahtumia.

Toistakymmentä vuotta sitten Johannes Vesterinen perusti vanhan musiikin laulu- ja soitinyhtye Sonus Borealiksen, joka näkyy Imatran kulttuuritapahtumissa.

— Koska esiinnymme kirkoissa, saan yhdistettyä työn ja harrastuksen. Työnantaja on suhtautunut suopeasti siihen, että kirkoissa pidettäviä konsertteja harjoitellaan työaikana, Vesterinen kiittää.

 

Viisi kuukautta Lemin kanttorin virassa ollut Jonna Imeläinen kertoo huomanneensa, että pienellä paikkakunnalla maallinen ja hengellinen elämä sulautuvat ajoittain yhteen.

Imeläinen kuuluu Lemin musiikkijuhlia järjestävän yhdistyksen hallitukseen. Äitienpäivänä sopraano esiintyy Kehruuhuoneella.

Kesäkuussa hän jää äitiyslomalle, joten konsertteja on luvassa vasta syksyllä.

— Virkani erikoisuus on neliääninen virsiperinne. Sen ylläpitämisen koen tärkeäksi. Ilmeisesti olen onnistunut yhdistämään työni kanttorina ja esiintyvänä taiteilijana, sillä en ole saanut työnantajalta valituksia, Imeläinen naurahtaa.

Musiikkia hän kuvailee ammatin lisäksi elämäntavaksi ja intohimoksi.

Kanttori

Vastaa seurakunnan musiikkielämän järjestämisestä.

Opettaa rippikoulussa ja hoitaa seurakunnan musiikkikasvatustyötä.

Vastaa seurakunnan soitinten kunnosta ja huollosta.

Tehtävät on jaoteltu kolmitasoisen virkarakenteen perusteella.

 

Kirjoittaja:
Sari Pullinen