Jukolan kylässä on kirkko ja kolme saunaa

Lappeenranta. Raipon peltomaisemiin nousee Jukolan viestin kisakylä, joka on valmis vastaanottamaan viikonlopun suunnistusjuhlaan 40 000—50 000 kisavierasta.

Jarmo Hämäläinen

Suunnistuksen suurtapahtuma Jukolan viesti tuo viikonlopuksi Lappeenrantaan keskikokoisen kaupungin verran väkeä. Raipon ja Simolan metsiin, pelloille ja poluille odotetaan noin 40 000—50 000 kisavierasta.

Suunnistajia Lappee-Jukolaan on tulossa noin 17 500. Se jää hieman viime vuoden Paimion Louna-Jukolan osallistujaennätyksestä. Ennätyksiä toki Lappee-Jukolassakin rikotaan.

— Talkooväkeä meillä alkaa olla jo 2 000, ja se on uusi ennätys, tämänvuotisen Jukolan viestintäpäällikkö Antti Nousiainen kertoo.

 

Kisa-alueella ensimmäinen talkooporukka on vastassa heti portilla. Esa Maajärvi, Reijo Hovi ja Matti Moisio ovat pystyttäneet komean, järeästä puusta rakennetun Jukola-portin. Viimeisen silauksen pääportille antaa sen viereen valmistuva aita.

— Tässä on vitsasaitaa ja tuossa toisella puolella ihan perinteistä riukuaitaa, Matti Moisio pohtii.

Lappee-Jukolan nimi on taiteiltu koivuhaloista portin yläreunaan. Koivut eivät kuulemma jouda kisan jälkeen saunapuiksi.

— Jos tämä ei muille kelpaa, niin minä vien vaikka mökkitielle, Esa Maajärvi sanoo.

 

Jukolan kisakylästä löytyy monenlaisia kauppoja, ravintola ja myös olutrasti. Yleisö voi seurata viestin etenemistä kahdelta suurelta skriiniltä. Hiljentymistä varten alueella on myös metsäkirkko.

Kun Suomessa ollaan, sauna kuuluu pakolliseen varustukseen. Lappee-Jukolassa on kaksi isoa telttasaunaa, joissa on rivissä viisi uutta kiuasta sekä yksi yhden kiukaan sauna.

— Viisitoista mottia on varattu polttopuita. Jos ne eivät riitä, niin haetaan lisää, sanoo Kimmo Jokela, yksi kymmenistä saunamajureista.

Saunat ovat kuumina lauantain aamupäivästä sunnuntain iltapäivään.

 

Kymmenen kertaa kymmenen metriä kooltaan olevia telttapaikkoja Jukolan kisa-alueelle on varattu 1 250. Puolustusvoimat pystyttää pelloille puolijoukkuetelttojakin, mutta suurin osa suunnistusseurojen omista teltoista on pienempiä, ja niitä mahtuu aarin kokoiseen ruutuun useita.

Jukolan majoitusvastaava Anniina Tuosa luottaa siihen, että tuhansien telttojen kylässä kaikki löytävät omansa.

— Nämähän ovat suunnistajia.

 

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen