Kunto kohdallaan kohti Rioa

YLEISURHEILU. Aku Partanen tähtää olympialaisissa kymmenen parhaan joukkoon.

Tuomo Reponen

JÄNNITYS on kova ja sykemittarin luvut korkealla. Näin maalailee Aku Partanen Rio de Janeiron aamutunnelmia omalta osaltaan, kun 50 kilometrin kävelyyn on aikaa vain pari minuuttia. Lappeenrannan Urheilu–Miesten urheilija asettuu lähtöviivalle ensimmäisissä olympialaisissaan 19. elokuuta.

— Sykkeet ovat 170:ssa, kun laitan kellon päälle hetki ennen lähtöä. Pysyvät siellä ensimmäiset viisi kilometriä, Partanen hymyilee.

Viime syksynä alkanut harjoittelu kohti kauden päätavoitetta on sujunut hyvin. Peruskunto on kohdallaan ja edellytykset hyvään suoritukseen paremmat. Parantuneen kunnon Partanen havaitsi jo maaliskuussa Slovakian avoimissa, vaikka tulos ei vastannut odotuksia lainkaan. Hän jäi ennätyksestään viisi minuuttia. Se oli kova pettymys.

— Huomasin heti, että nyt on huono päivä. Sen tietää kymmenen kilometrin kohdalla, kulkeeko vai ei. Viimeiset 40 kilometriä menin omaa vauhtia. Pystyin viemään kilpailun loppuun. Se vaatii nöyryyttä.

 

SLOVAKIAN kilpailu on mennyttä. Uusi haaste on edessä. Kilpailukuntoa hän on hionut Valentin Konosen valmennusryhmässä, johon kuuluvat lisäksi Eemeli Kiiski ja Jarkko Kinnunen.

— Kiva treenata kovien jätkien kanssa. Leireillä on hyvä yhteishenki, vaikka välillä pitää malttaa, ettei homma mene kilpailuksi harjoittelun sijaan, Partanen naurahtaa.

Partanen kilpailee ennen olympialaisia 12. kesäkuuta SM-maantiekävelyissä ja 29. kesäkuuta Paavo Nurmi Gamesissa. 10. heinäkuuta hän matkustaa viimeistelyleirille Sierra Nevadaan.

— Asumme 2300 metrin korkeudessa ja treenaamme 600 metrissä. Siellä lisätään pikku hiljaa kilpailuvauhtista harjoitusta. Joka sunnuntai kävellään 40 kilometriä.

Brasilia kutsuu 1. elokuuta. Viimeiset päivät ennen kilpailua herkistellään ja aloitetaan tankkaus. Partanen on tyytyväinen niin harjoitusleiri- kuin kilpailupaikkaan.

— Kilpailussa on Suomen kesäolosuhteet. Lisäksi sopeutumiseen on riittävästi aikaa. Helpompi mennä kuumasta kylmään, hän vertailee Sierra Nevadan ja Rio de Janeiron lämpötiloja.

 

PARTANEN on asettanut itselleen selkeät tavoitteet. Viime vuoden Pekingin MM-kisojen ajasta (3.54.28) on tarkoitus napsia muutama minuutti pois.

— Se riittäisi todennäköisesti kymmenen joukkoon. Se on realistinen tavoite, mutta vaatii hyvän loppukesän harjoituksen suhteen.

Panostus on ollut kovaa kauden päätavoitteeseen. Uran päätavoite on kuitenkin vasta neljän vuoden päässä Tokiossa, sillä kilometrit ja kilpailut tuovat kokemusta. Tästä syystä moni kävelijä on uransa huipulla 30 ikävuoden tienoilla.

— Tässä lajissa menestyminen vaatii valtavan pohjatyön. 50 kilometriä kävellään kerran tai kaksi vuodessa.

Tällä hetkellä Partanen ei kuitenkaan Tokiota mieti.

— Onnistun Riossa niin, että Slovakian pettymystä ei tarvitse muistella.

 

 ”Kova päivä”

Aku Partasen viimeistelyleirin ns. kovan päivän ohjelma.

Klo 05: Herätys ja aamupala. Siirtyminen majapaikasta harjoituksiin.

klo 06: 40 kilometrin lenkki

klo 09.30: Takaisin majapaikalle

klo 12: Lounas

klo 13: Lepo

klo 13.30: Opiskelua

klo 15: Välipala

klo 16: Juoksuharjoitus

klo 17: Päivällinen

klo 20: Nukkumaan

 

Kirjoittaja:
Tuomo Reponen