Lääketieteen opiskelijat kiittävät Etelä-Karjalan keskussairaalaa

Lääkäritilanne. Suomen Medisiinariliitto valitsi sairaalan vuoden työpaikaksi. Monien erikoisalojen lääkäreistä on sairaalassa silti pulaa.

Matti Saarela

Suomen Medisiinariliiton hallitus on valinnut Etelä-Karjalan keskussairaalan vuoden 2015 työpaikaksi. Pääsihteeri, lääketieteen kandidaatti Teemu Karjalainen kävi torstaina luovuttamassa liittonsa diplomin sairaalan edustajille.

Medisiinarit valitsevat vuoden työpaikan aina liittokokouksensa yhteydessä.

— Palkitsemme työpaikan, joka on profiloitunut opetusmyönteisenä meidän kandidaattien mielissä. Tässä olemme ajatelleet muun muassa perehdyttämistä työtehtäviin, kokeneiden lääkäreiden antamaa tukea ja työpaikan työilmapiiriä, Karjalainen kertoi.

Diplomin sairaalan puolesta vastaanottanut ylilääkäri Antti Valpas oli iloisesti yllättynyt lääketieteen kandidaattien myöntämästä huomionosoituksesta. Hän piti sitä tunnustuksena Etelä-Karjalan keskussairaalassa tehdylle kliiniselle työlle.

— Täällä tehdään myös aktiivisesti lääketiedettä, ja meillä on parhaillaan täällä menossa ihan maailmanluokan tutkimustyötä, Valpas muistutti.

 

Hyvä maine lääketieteen opiskelijoiden keskuudessa helpottaa keskussairaalan uusien lääkäreiden rekrytointia. Sairaalan johtajan Tarja Nylundin mukaan esimerkiksi kirurgiassa tilanne on erittäin hyvä.

— Meillä on sekä hyvä tilanne että huono tilanne riippuen siitä, mihin tehtäviin uusia lääkäreitä rekrytoidaan, Nylund täsmentää.

Kirurgian erikoitumispaikkaa Etelä-Karjalan keskussairaalasta hakevia erikoistuvia lääkäreitä on jonoksi asti. Pulaa on sen sijaan esimerkiksi radiologeista, neurologeista, fysiatreista ja keuhkotauteihin erikoistuneista lääkäreistä.

— Osa meidän klinikoistamme on niin pieniä, että se saattaa pelottaa osaa lääkäreistä. Sen vuoksi meidän pitää rakentaa laajempaa pohjaa näille erikoissairaanhoidon alueille, Nylund sanoo.

 

Erikoislääkäripulaa voidaan pyrkiä ratkaisemaan laajentamalla ja syventämällä sairaaloiden yhteistyötä sekä alueellisesti että valtakunnan tasolla, sanoo Etelä-Karjalan keskussairaalan johtaja Tarja Nylund.

Terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhulan mukaan yhteistyötä pitää syventää muun muassa Helsingin yliopistollisen keskussairaalan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kanssa.

— Meidän palveluverkkoomme alkaa tulla entistä enemmän mukaan Helsingin yliopistollinen keskussairaala. Sitä yhteistyötä me juuri nyt viritämme. Näille pienille erikoisaloille HUS voisi laittaa viran auki niin, että erikoislääkäri voisi vierailla täällä esimerkiksi kerran viikossa, Karhula sanoo.

Avoterveydenhuoltoon Lappeenrantaan saadaan Karhulan mukaan hyvin lääkäreitä, mutta pienille paikkakunnille näiden rekrytointi on vaikeampaa.

— Seuraava haaveemme on saada Imatralle samanlaista vetovoimaa kuin Armilan hyvinvointiasemalla, Karhula sanoo.

 

Kirjoittaja:
Matti Saarela