Länsialueen kouluista tulossa vihdoin päätös

Lappeenranta. Suurimmat valtuustoryhmät kannattavat keskittämistä Sammonlahteen. Valtuusto päättää asiasta maanantaina.

Timo Laitakari

Lappeenrannan valtuusto päättää maanantaina länsialueen kouluista.

Suurimpien valtuustoryhmien puheenjohtajat kertovat ryhmiensä olevan pääasiassa keskittämisen kannalla.

Sekä sosiaalidemokraatit, keskusta että kokoomus hyväksyvät valmistelussa olleen mallin, jossa alueen pieniä kouluja ja päiväkoteja lopetetaan ja toiminta keskittyy Sammonlahteen ja Lappeen koululle.

-Keskittämisen edellytyksenä on, että alueen liikennejärjestelyt saadaan toimiviksi. Koulu- ja päiväkotitien pitää olla turvallinen, demariryhmän puheenjohtaja Päivi Kukkonen sanoo.

Demarit haluavat, että keskittämistä valmistellaan niin, ettei Lappeen koulu laajene yläluokille.

Kouluista piti päättää jo huhtikuun lopun valtuustossa, mutta asia jäi pöydälle.

Nytkin asiasta äänestettäneen, sillä ainakin perussuomalaiset ja vihreät ajavat mallia, jossa alueen kaikki peruskouluyksiköt jatkaisivat.

Perussuomalaisten ja vihreiden mallissa Lavolan, Kuusimäen ja Skinnarilan koulut jatkaisivat 1.-4.-luokkien opetusta.

-Vaihtoehtoja oikeasti on. Poliitikkojen pitää tehdä arvovalintoja, ja tämä jos mikä on sellainen, perussuomalaisten Ilpo Heltimoinen sanoo.

Kaupunginhallituksen esityksen mukaan länsialueelle jäisi Sammonlahden ja Lappeen koulujen rinnalle vielä pieni, muutaman kymmenen 1.-2.-luokkalaisten koulu Kourulaan.

Suurimmissa ryhmissä tämä asia jakaa hieman joukkoja. Joonas Grönlund (kok.) kertoo ryhmässään olevan ymmärrystä Kourulalle.

-Tähän on päädytty, jotta koulumatkat Huhtiniemen ja Kourulan alueelta eivät kasvaisi kohtuuttomiksi.

Linjaus tarkoittaisi sitä, että todennäköisesti myös esikoulu säilyisi Kourulassa.

Pienryhmistä vihreät on sinnikkäimmin vastustanut länsialueen koulujen lopettamista. Virpi Junttila (vihr.) moittii edelleen asian valmistelua.

Huhtikuun valtuuston jälkeen kaupunki tilasi uudistuksesta lapsivaikutusten arvioinnin. Se tuki keskittävää vaihtoehtoa. Junttila pitää arviointia näennäisenä.

-Se oli kooste vanhasta raportista. Ei siinä ollut mitään uutta. Sitä ei ollut tehty yksittäisen lapsen hyvinvoinnin kannalta.

Junttila muistuttaa esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antaneen mallin lapsivaikutusten arvioinnin tekoon. Lappeenrantalainen versio ei hänen mukaansa täytä sitä mitenkään.

-Jokaisessa ratkaisussa on hyvät ja huonot puolet. Tässä koulujen keskittämisessä niitä huonoja puolia ei haluta edes ajatella.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari