Categories
Artikkelit

Myllärisen unelmasta totta

SUUNNISTUS. Jani Myllärinen juhli elämänsä ensimmäistä Jukolan viestin voittoa kotikaupungissaan ystäviensä keskellä. Myllärisen suoritus oli ratkaiseva.

Anssi Silvennoinen

Jani Myllärisen sitkeys toi kirkkaimman mahdollisen palkinnon kotikaupungissa ja ystävien keskellä. Lappeenrantalainen nosti Kooveen Lappee-Jukolan nelososuudella ykköseksi ja repäisi samalla eron, joka kesti maaliin asti. Tamperelaisseura palasi Jukolan viestin valtiaaksi 50 vuoden tauon jälkeen.

Myllärinen, 34, on ollut yksi Suomen kärkipään suunnistajista koko pitkän uransa ajan. Jukolan viestin voitto kiersi rajavartijaa, kunnes kotikaupungissa jysähti.

-Nämä asiat ansaitaan pitkällä aikavälillä. Koskaan ei pidä luovuttaa. Tässä on yksi esimerkki siitä, Myllärinen toteaa.

Myllärinen on harjoitellut toimintamalleja erilaisiin tilanteisiin, joita hän Jukolassa voi kohdata. Paineet olivat silti kovat, koska Myllärinen tiesi paikallisena tarkalleen, mitä Raipon metsissä odottaa ja minkälaista suunnistamista maasto vaatii.

Laadukas valmistautuminen ja pitkä kokemus auttoivat hänet tosipaikassa flow-tilaan.

-Kaikki keskittyminen oli vain toiminnassa. Se hetkessä eläminen suorituksen aikana on kaikista paras juttu. Sitä fiilistä ei korvaa kyllä mikään.

Vaihtoon tulon jälkeen Myllärisen ajatukset alkoivat laukata. Jännitys repi konkaria sisältä.

-Tiedän, ettei tilaisuuksia voittaa Jukola tule kovin monta. Tämä tietenkin oli aivan erityistapaus, kun kisa oli aivan kotikonnuilla. Tämä mahdollisuus ei toistu koskaan.

Myllärinen lopetti kilpauransa jo kertaalleen. Kun Jukolan viesti myönnettiin Lappeen Riennolle, Myllärinen ajatteli, että ei ole itse enää mukana.

Toisin kävi. Motivaatio palasi ja ura sai uuden alun muutama vuosi sitten, kun Jani Lakanen sekä Lauri ja Timo Sild saapuivat vahvistamaan Kooveeta. Täksi kaudeksi mukaan liittyivät ukrainalainen Olex Kratov ja tämän hetken maailman parhaaksi rankattu sveitsiläinen Daniel Hubmann.

Jukolan voitto oli uran ensimmäinen myös maailman- ja Euroopan-mestari Lakaselle, 39.

-Tämä on ihan uskomaton juttu. Tämä tuli tietyllä tapaa aika nopeasti, tälle uudelle tiimille. Voin silti sanoa, että olemme sataprosenttisesti tämän ansainneet, Myllärinen totesi.

Kooveen kanssa maaliin sai kunnian juosta myös Lappee-Jukolan kilpailujohtaja Juha Heimala, jonka pitkä yhteinen historia Myllärisen kanssa purkautui maalissa itkuna ilosta.

Heimala otti Myllärisen siipiensä suojaan ja opetti suunnistamaan, kun tämä oli teini-ikäinen ja kehittynyt Paavo Pystysen opissa jo kovan luokan kestävyysjuoksijaksi. Kaksikko myös harjoitteli yhdessä, kun Heimalan suunnistusura oli lopuillaan ja Myllärisen vasta alussa.

-Huomasimme, ettemme saa Lappeen Rientoon kunnon yleisen sarjan suunnistusjengiä kasaan. Sitä kyllä yritettiin. Teimme yhteisen päätöksen, että lähdetään maailmalle. Se oli ihan oikea päätös, Heimala kertoo.

Kisaa seurasi paikan päällä satoja Myllärisen läheisiä, ystäviä ja tuttuja, joilta satoi onnitteluja.

-Tänään kristallisoitui, miten paljon ihmiset ovat kannustaneet minua vuosien varrella.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen