Categories
Artikkelit

Päivähoitolinjaus tekee säästölistaan jättiloven

Lappeenranta. Jos päivähoitomaksujen korotus vesittyy, Lappeenrannassa on edessä uusi säästökohteiden etsintä. Kyse on arviolta 550 000 eurosta vuodessa.

Timo Laitakari

Lappeenrannan kaupungin säästöohjelman valmistelu naksahti maanantaina uuteen asentoon. Kaupunginhallitus linjasi äänestyksen jälkeen, ettei hyväksy päivähoitomaksujen korottamista niin kuin kaupunginjohtaja esitti.

Jos linjaus pitää valtuustossa, tämä tarkoittaa, että ylin päivähoitomaksu nousee elokuussa vain vähän ja pienipalkkaisten päivähoitomaksut laskevat.

Kaupungin säästöohjelmaan päätös tarkoittaa satojen tuhansien eurojen lovea. Päivähoitomaksujen korotuksen laskettiin tuovaan vuosittain kaupungin kassaan puolen miljoonan euron lisätulot.

Kun vuosittaisesta 4,4 miljoonan euron säästötavoitteista ei tiettävästi aiota lipsua, pitää poliitikkojen valita tilalle muita säästökohteita.

Lappeenrannan strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen ei tiistaina osannut tarkkaan sanoa, millaiset rahalliset vaikutuksen kaupunginhallituksen päätöksellä on.

Kaupunginhallitus päätti, että päivähoidon kuukausimaksun enimmäismäärä nostetaan 295 euroon kuukaudessa, kun kaupunginjohtaja esitti enimmäismaksuksi 354 euroa.

Naukkarinen arvioi alustavasti, että muutos tarkoittaa kaupungin saamien päivähoitomaksujen pienenemistä hieman nykyisestä. Jos maksujen korotus poistetaan säästölistalta, sen korvaamiseksi pitää Naukkarisen mukaan etsiä uusia säästöjä 550 000 eurolla vuodessa.

Kaupunginhallituksessa ylimmän päivähoitomaksun täyttä korotusta kannattivat vain keskustan kaksi edustaja. Kokoomuslaiset äänestivät tyhjää. Demareiden voittaneen muutosesityksen takana olivat perussuomalaiset ja pienryhmät.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) perusteli demareiden linjaa sillä, että lapsiperheiltä viedään säästöohjelmassa muutoinkin, kun subjektiivista päivähoitoa rajoitetaan ja päivähoitoryhmiä tiivistetään.

Hänen mielestään maksujen korotus ei myöskään ole varsinaista säästämistä.

Kokoomuksen Jyri Hänninen pitää oikeana, ettei ylintä päivähoitomaksua koroteta merkittävästi.

– Korotus osuisi juuri työssäkäyviin lapsiperheisiin, joihin aikaisemmatkin säästöohjelmat ovat paljolti osuneet, Hänninen sanoo.

Kokoomuslaiset äänestivät tyhjää, koska olisivat toivoneet, ettei asiasta päätetä irrallaan muusta säästöohjelmasta.

Mistä korvaavat säästöt sitten otetaan? Kakkola ja Hänninen eivät vielä halua vastata. Kumpikin kuitenkin vihjaa, että katseet voivat kääntyä muuallekin kuin kasvatus- ja opetustoimeen.

Säästöohjelmasta on tarkoitus päättää valtuustossa juhannusviikolla.

Katseet voivat kääntyä muuallekin kuin kasvatus- ja opetus-toimeen.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari