Rajut säästöt valtuustossa läpi farssin kautta

Lappeenranta. 8,8 miljoonan euron säästöt hyväksyttiin valtuustossa ilman muutoksia. Suurin leikkauskohde on päivähoito. Perussuomalaiset lipesi valtuustoryhmien sovusta.

Timo Laitakari

Lappeenrannan valtuusto nuiji maanantai-iltana läpi kaupungin säästöohjelman vuosiksi 2017-2018. Ohjelma sisältää yhteensä 8,8 miljoonan euron leikkaukset tai lisätulojen hankinnat kaupungin toimintamenoihin.

Ohjelma hyväksyttiin ilman muutoksia juuri siinä muodossa kuin valtuustoryhmien puheenjohtajat viime viikolla sopivat.

Suurimmat leikkaukset osuvat päivähoitoon, jossa ryhmiä tiivistetään tuntuvasti. Myös subjektiivista päivähoito-oikeutta rajoitetaan.

Ryhmien säästöistä löytämä kompromissi kesti valtuustossa, vaikka monista puheista näkyi, että koville otti ja paineita politikointiin on. Läpi linjan valtuutetut korostivat, että paketti sisältää huonoja osia, mutta kompromissina se on nieltävä.

Perussuomalaisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilpo Heltimoinen kertoi heti keskustelun aluksi ryhmänsä hyväksyvän säästölistan. Sen jälkeen hän esitti lisäsäästöjä, joita saataisiin siirtämällä Itä-Suomen koulun lukio kaupungin omaksi toiminnaksi.

Seuraavaksi valtuutettu Kimmo Heinonen (ps.) ihmetteli, miksi kulttuuritoimi säästää niin vähän ja esitti lisäsäästöjä teatterista tai orkesterista.

Perussuomalaiset esittivät, että lisäsäästöistä kertyneet varat kohdennettaisiin nuorisolle ja kulttuuriin. Äänestyksissä kumpikin esitys jäi vaille muiden tukea ja kaatui.

Kokouksessa olivat perussuomalaisten lisäksi äänessä etenkin vihreät. Hanna Holopainen  (vihr.) kertoi varsinkin päivähoitosäästöjen ottavan vihreissä koville.

Säästölistalla asiaa kutsutaan päiväkotien käytön tehostamiseksi. Holopaisen mielestä sisältöä kuvaisi paremmin termi varhaiskasvatuksen laadun heikentäminen.

Kimmo Heinonen moitti sitä, että puolet säästöistä kohdistuu lapsiin ja nuoriin ja kyseli, minkälaisen viestin se antaa ulospäin.

Demareiden Päivi Kukkonen näki ryhmien tehneen arvovalintaa lapsiperheiden puolesta siinä, että kaavailtu päivähoitomaksujen korotus valmistelussa hylättiin.

Marjatta Moilanen (kd.) totesi, että rahan jakaminen olisi paljon mukavampaa kuin leikkaaminen. Hän vaati, että jatkossa säästöjen vaikutuksia pitää tutkailla avoimin mielin.

-Jos huomataan, että joku menee pieleen, niin on uskallettava tehdä korjausliikkeitä, Moilanen sanoi.

Keskustan Tapio Arola tarttui Moilasen jakotoiveisiin ja arvioi, että jakamisen päivä vielä koittaa.

Reilut puolitoista tuntia kestänyt kokous kääntyi tunnin jälkeen selkeästi farssin puolelle. Vihreiden Virpi Junttila huomasi kesken kokouksen, ettei valtuustolle jaettu päätösesitys tarkalleen vastannut sitä säästölistaa, jonka ryhmien puheenjohtajat kovien neuvottelujen jälkeen viime torstaina hyväksyivät.

Syntyneessä kiivaassa keskustelussa syntyi vaikutelma, ettei kukaan valtuutetuista ollut huomannut ristiriitaa ennen kuin kokouksessa, eli ettei kukaan ollut lukenut tekstiä ajatuksella läpi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) epäili jo ääneen, onko erot tekstin ja sovitun säästölistan välille tehty tarkoituksella. Hän korosti, että ryhmien sopu syntyi nimenomaan listasta.

Säästöohjelman valmistelua virkamiehenä vetänyt strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen pahoitteli sitä, jos hän on toiminut ryhmien tahtoa vastaan. Hän korosti toimineensa siinä hengessä, ettei valtuusto sitoisi asioita nippelitasolla, vaan keskittyisi suuriin linjoihin.

Lopulta monipolvisen debatin jälkeen valtuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) muutti päätösesityksen muotoon, jossa ryhmien sopima säästölista tulee sitovaksi.

Olli Naukkarinen pahoitteli sitä, jos hän on toiminut ryhmien tahtoa vastaan.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari