Rantaraittia jatketaan vasta vuosien päästä

Lappeenranta. Rantapuiston luontoreittiä on vaikea saada liikuntarajoitteisille esteettömäksi suurten korkeuserojen takia. Rantaraitin jatkaminen Pallosta Tyysterniemen kärkeen on pitkän ajan projekti.

Matti Saarela

Rantapuiston luontoreittiä Lappeenrannassa on vaikea muokata täysin esteettömäksi luontopolun suurten korkeuserojen takia. Reitin soveltuvuutta ja tarvittavia korjaustoimia tutkittiin vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmän järjestämällä kävelyllä.

— Mukana oli myös yksi henkilö, joka liikkui sähköpyörätuolilla. Kuljin hänen kanssaan, ja reitin varrella oli useita kohtia, joissa pyörätuolin kanssa liikkuva voi jopa kaatua, kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen kertoo.

Aloitteen tekijänä Tyysterniemen rantapuiston luontoreitin esteettömyydestä oli Pohjoisen alueraadin ja asukasyhdistyk-

sen Voisalmensaarelaisten puheenjohtaja Tarja Vahtokari-Sahari.

 

Aloitteen tekijöiden mukaan Tyysterniemen rantapuisto on onnistuneen kuntalaisaloitteen jälkeen jäänyt kaupungin viheralueeksi, vaikka siitä kaavailtiin kaavasuunnitelmissa asuinaluetta. Luontopolku on kaunis ja sitä käyttävät kaupunkilaiset lähialueen asukkaita laajemmin.

— Valitettavasti luontopolun varrella on niin paljon erilaisia korkeuseroja, ettei sen muuttaminen esteettömäksi esimerkiksi pyörätuolilla liikuttavaksi ole esteettömyystyöryhmän mielestä mahdollista rikkomatta luonnonmukaisia maisemia, vammaisneuvoston sihteeri, asukasyhdyshenkilö Pia Haakana kertoo.

— Tällä hetkellä polku on myös liian kapea, ja polullakin on maastoa mukailevia korkeuseroja, jotka hankaloittavat eri apuvälineillä liikkumista.

Haakanan mukaan Lappeenrannan kaupungin vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmä ei pidä Tyysterniemen rantapuiston muuttamista esteettömäksi mahdollisena. Neuvosto ei sen vuoksi lähde viemään tätä tavoitetta eteenpäin.

Esteettömyystyöryhmä kuitenkin toteaa, että olisi ilman muuta normaalisti liikkuville asukkaille hyödyksi ja iloksi kunnostaa Tyysterniemen rantapuiston luontopolku samaan tapaan kuin Skinnarilasta alkava Rantaraitti, joka ulottuu jo Rakuunamäelle asti.

 

Tolonen arvelee, että Rantaraitin jatkaminen Pallosta Tyysterniemen kärkeen ei ole vielä ajankohtainen hanke.

— Aika pitkässä juoksussa Rantaraittia ryhdytään jatkamaan Viipurin vanerilta Tyysterniemen kärkeen. Aivan lähivuosina kaupungilla ei ole osoittaa rahaa sen tekemiseen, Tolonen arvelee.

 

 

Kirjoittaja:
Matti Saarela