Säästökohteet luupin alle

Lappeenranta. Puuttuvaa miljoonaa ei ehkä oteta kasvatus- ja opetustoimesta. Valtuustoryhmät voivat löytää karsittavaa tekniseltä puolelta.

Anne Kokkonen

Lappeenrannan kaupungin kasvatus- ja opetustoimi ei ehkä joudukaan kattamaan säästöohjelmaan tullutta miljoonan euron aukkoa. Valtuustoryhmien mielestä tulee pitää kiinni ennen kaikkea tasapainotusohjelman loppusummasta eikä niinkään siitä, otetaanko säästöt suunnitellulla tavalla eri toimialojen määrärahoista.

Esille tulleita vaihtoehtoisia säästökohteita ovat teknisen toimen määrärahat sekä Lappeenrannan Energian tuloutuksen pienentäminen. Edellinen ajatus on nostettu esiin sosialidemokraattisessa valtuustoryhmässä, jälkimmäinen kristillisdemokraattien keskuudessa.

Valtuustoryhmien johtajat kokoontuvat torstaina neuvottelemaan asiasta. Maanantaina 20. kesäkuuta kaikkien ryhmien on vielä määrä keskustella yhdessä säästöistä ennen valtuustokokouksen alkamista.

 

Sosiaalidemokraattisen valtuustoryhmän lähtökohtana on puheenjohtaja Päivi Kukkosen mukaan se, ettei puuttuvaa miljoonaa otettaisi kasvatus- ja opetustoimen raamista. Varhaiskasvatuksesta, siivouksesta ja päiväkotien sekä koulujen ruokahuollosta nipistäminen tuntuvat kohtuuttomilta esityksiltä toteutettaviksi.

— Sisäilmatyöryhmän mielestä siivousta olisi pikemminkin lisättävä. Jos näissä perusasioissa säästetään, lisää kuluja tulee maksettavaksi muuta kautta, Kukkonen toteaa.

Tarvittavia säästöjä etsittäessä pitää Kukkosen mielestä mennä tekniselle puolelle. Se, onko säästötarve todella 8,8 miljoonaa euroa, selviää lopullisesti syksyllä. Silloin nähdään, vaikuttavatko orastavan talouskasvun merkit jo kaupungin verotulokertymään.

 

Kokoomuksen tavoitteena on saada aikaan säästöpaketti, jonka kaikki osapuolet voivat hyväksyä. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Joonas Grönlund ei usko yhteisymmärryksen syntyvän automaattisesti, sillä ryhmien näkemykset poikkeavat merkittävästi toisistaan.

— Säästöjen kokonaissumma on ok, mutta nyt pitää katsoa, miten se jakautuu eri hallintokuntien välillä. Ei ole tarkoitus käyttää juustohöylää, vaan katsoa, mistä säästöt voidaan ottaa kaikkein kivuttomimmin. Esitetyt listat säästösummineen ovat vain taustamateriaalia, Grönlund arvioi.

Valtuustokauden alussa sovittu säästöpaketti on Grönlundin mukaan toiminut hyvin ja antaa uskoa yhteiseen sopimiseen. Myös tämänkertaisiin neuvotteluihin on lähdetty oikealla asenteella.

— Valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat varautuneet käyttämään runsaasti aikaa neuvotteluihin, Grönlund kertoo.

 

Keskustassakin varaudutaan isoon urakkaan. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Jouni Kemppi ei usko tarvittavien säästöjen löytyvän helposti.

— Joitain reunaehtoja on olemassa, ja nyt kartoitetaan vaihtoehtoja, Kemppi toteaa.

 

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen